Turske domaćice pripremile zimnicu za ugroženo stanovništvo

MAGAZIN 29.09.2022, 11:41 29.09.2022, 12:08
Turske domaćice pripremile zimnicu za ugroženo stanovništvo
© AA

Žene u turskom gradu Diyarbakiru pokrenule su humanitarnu akciju koja je zasjenila mnoge druge. Naime, 50 domaćica iz Diyarbakira, učestvovalo je u akciji općine Yenisehir koja se pobrinula da i ugrožene porodice dobiju zimnicu.

U kazanima koji su postavljeni u dvorište Centra za podršku porodicama općine Yenisehir, pripremljeno je 1.000 tegli raznovrsne zimnice i 2.500 kilograma turšije.

Direktorica Službe za žene i porodice općine Yenisehir Meryem Kaya, ispričala je da je riječ o akciji koju sprovode tri godine za redom. Cilj im je, kako kaže, podržati socijalno ugrožene porodice.

Istakla je da su u pripremi zimnice učestvovale žene koje su polaznice kurseva kulinarstva kao i predavači na kursevima.

- Pripremamo zimnicu za ugrožene porodice, koje ćemo im dostaviti na adresu. 300 porodica će dobiti konzervirane zimnice, dok će pripremljene turšije biti podijeljene u 500 domaćinstava, kazala je Kaya.

Zeynep Keskin, koja je učestvovala u pripremi zimnice, poručila je da je veoma sretna što će pripremljeni proizvodi stići do ugroženih porodica.

Sevdet Ozen je također sretna što je učestvovala u pripremi zimnice, za koju kaže da je važan dio tradicije na tim prostorima. 

- Drago mi je što će se i na trpezama ugroženih porodica naći proizvodi koje smo pripremile, rekla je Ozen.

Izvor: AA/Prijevod: Balkan News

komentari (0)