Turski film "Napušteni" proglašen najboljim na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu

MAGAZIN 21.02.2022, 13:14 21.02.2022, 13:56
Turski film "Napušteni" proglašen najboljim na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu
© AA

Film "Napušteni" (Ardinda Kalanlar), jedini turski dokumentarni film prikazan u sklopu 4. izdanja Festivala dokumentarnog filma DOK#4, održanog u Beogradu, proglašen je najboljim u takmičarskoj selekciji.

Redateljica filma "Napušteni" Nuray Kayacan o festivalu je govorila za AA.

Kazala je kako je riječ o filmu snimljenom bez budžeta.

- Od snimanja filma do montaže, sve sam sama uradila, rekla je Kayacan.

Istakla je kako su ponosni što su bili u finalu s tako prestižnim filmovima.

- Nismo mogli ni zamisliti da ćemo biti u finalu. Dobili smo veoma lijepe reakcije i to je za nas bila najveća nagrada. Film snimljen u spomen na Ahmeta Ulucaya osvojio je prvu nagradu i to je za nas bilo nešto posebno, rekla je Kayacan.

Istakla je kako im je velika čast za Republiku Turkiye i turski narod osvojiti nagradu na festivalu poput ovog u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

- Želim i zahvaliti Ambasadi Republike Turkiye u Beogradu koja nas ni u jednom trenutku nije napustila tokom ovog procesa, rekla je Kayacan.

Ahmet Ulucay, rođen je 2. decembra 1954. godine u selu Tepecik u turskom gradu Kutahyi.

Uprkos tome što je imao značajnih finansijskih poteškoća i radio na teškim fizičkim poslovima, uspio je ostvariti značajan uspjeh u kinematografiji. Prvi kratki film snimio je 1993. godine. Film "Školjka na stepi" počeo je snimati 2007. godine, ali zbog zdravstvenih problema nije ga uspio dovršiti.

Preminuo je 30. novembra 2009. godine.

komentari (0)