Turski planinari oduševljeni prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine

MAGAZIN 19.05.2021, 11:53 19.05.2021, 14:03
Turski planinari oduševljeni prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine
© AA

U cilju promocije prirodnih ljepota ovih dana u posjeti Bosni i Hercegovini su planinari iz Turske.

Na poziv Udruženja planinara ”Vedro” iz Zenice početkom sedmice grupa od deset planinara iz sportskog kluba ”Ayyildiz” iz turskog Aydina stigla je u BiH.

Mirza Purić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja ”Vedro” iz Zenice, podsjetio je da imaju saradnju sa udruženjem planinara iz Turske s ciljem promovisanja zdravog načina života, sporta i kulture između BiH i Turske.

- Pozvali smo planinare iz Turske, da dođu u BiH, da im pokažemo zemlju, ljepote Zenice, Sarajeva, Visokog, Mostara, kao i planina Prenja i Čvrsnice, pojasnio je Purić.

Planinari iz Turske su u BiH stigli početkom sedmice, a do sada su obišli Fojnicu, vodopad Kozice, piramide.

- Danas su u Sarajevu, a sutra je na programu Mostar, tvrđava Vranduk. Za vikend idu na planine Čvrsnicu i Prenj, da im pokažemo naše prirodne ljepote, istakao je Purić.

Naveo je da će tokom posjete planinara iz Turske potpisati memorandum o saradnji između dva udruženja i razmjeni planinara.

Purić je kazao da su planinari iz Turske oduševljeni onim što su do sada vidjeli u BiH.

- Cilj je da se upoznaju prirodne ljepote zemalja, način života, kultura, da razvijamo sport i poboljšavamo naše odnose. Cilj je i izgradnja prijateljstva između dvije zemlje, dva udruženja, dva grada. Izgradnja mostova prijateljstva, pojasnio je Purić.

Smatra da je ovo prilika i za bh. planinare da posjete neke destinacije u Turskoj.

Udruženje ”Vedro” postoji sedam godina.

- Uvijek cirkuliše stotinjak članova ali prolazi između 600, 700 i do 1.000 ljudi godišnje koji se pridružuju našim izletima i planinare s nama, izjavio je Purić.

Adem Gumussu, direktor sportskog kluba ”Ayyildiz” iz Aydina, pojasnio je da realizuju različite aktivnosti kada su u pitanju sportovi u prirodi.

- Dobili smo poziv iz BiH. Zaljubili smo se u prirodu u BiH. Ovdje je jako lijepo, priroda je fascinantna, slična je našem crnomorskom području. Došao sam drugi put ali prvi kao udruženje, izjavio je Gumussu.

Kako je kazao, posjetili su mnoga mjesta u BiH. Sada su u BiH, naredni put će pozvati planinare iz BiH da dođu, budu njihovi gosti i posjete prirodne ljepote u Turskoj.

komentari (0)