Tursko Crno more je na listi najboljih mjesta za posjetiti u 2024

Crnomorska regija Turske je među najboljim mjestima za posjetiti u 2024. godini

MAGAZIN 25.01.2024, 15:34 25.01.2024, 15:50
Tursko Crno more je na listi najboljih mjesta za posjetiti u 2024
© Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye

Fascinantna priobalna Crnomorska regija Turske je među najboljim mjestima za posjetiti u 2024. godini, prema godišnjoj listi uglednog CNN Travela, objavljenoj kako bi se predstavile različite perspektive ljubiteljima putovanja. Na sjeveru Turske, regija Crnog mora u obliku polumjeseca i njene obale pohvaljene su zbog svoje jedinstvene geografije i klime, historijskih lokacija, skrivenih ruta i nadasve ukusnog čaja.

Prirodna i historijska ruta u Turskoj

S bujnim planinskim obroncima i dubokim plavim morem, crnomorska regija Turske jedan je od skrivenih dragulja zemlje koja s bogatim kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i raznim aktivnostima čeka da bude otkrivena.

Vijugava obala Crnog mora ističe se kao jedan od najslikovitijih puteva u Turskoj, a putovanje njome pruža jedinstvenu priliku za istraživanje drevnih utvrda, jedinstvenih plaža i mirnih ribarskih sela uz luku.

Sa idealnim rutama za ljubitelje biciklizma, Crno more privlači i ljubitelje avanture zbog svojih smaragdnih šuma, , spektakularnih vodopada i nevjerovatnih visoravni, ali i zbog avanturističkih sportova kao što su rafting, treking, planinarenje i penjanje.

Kao dom različitih civilizacija i kultura još od antičkih vremena, crnomorska regija obiluje bogatom historijom i kulturnim nasljeđem. Područje sadrži nekoliko historijskih odredišta, uključujući manastir Sümela, osnovan u Trabzonu u 4.

stoljeću, posvećen Djevici Mariji; dvorac Zil u Rizeu, smješten na visini od 750 metara nadmorske visine; Muzej brodova Bandırma (Bandırma Gemi Müzesi) u Samsunu, gradu koji je bio epicentar nacionalne borbe; i Rt Jason u Orduu, koje ima svoje mjesto u legendi o Altınpostu.

Dok istovremeno očarava svojom slikovitom visoravni natkrivenom oblacima i idiličnim seoskim životom, crnomorska regija također je poznata i po svojim šarmantnim malim gradovima. Safranbolu, UNESCO-va svjetska baština u Karabüku; Kastamonu, sa historijskim kućama koje čuvaju tradicionalnu tursku urbanu arhitekturu, Mudurnu i Göynük, Cittaslow odredišta u Boluu; i Amasra, sa svojom zadivljujućom prirodnom ljepotom.

Crnomorska kulinarska avantura

Plodno tlo crnomorske regije igra ključnu ulogu u stvaranju jedinstvene kulinarske kulture ovog područja. Proizvodi koji se uzgajaju, uključujući kelj, kukuruz i blitvu, su osnovni elementi crnomorske kuhinje. Osim toga, regija je poznata po proizvodnji čaja i lješnjaka. Najukusniji turski lješnjaci uzgajaju se u Orduu i Giresunu, dok je Rize dom za 60 posto plantaža čaja u Turskoj.

Čaj u Turskoj je mnogo više od običnog napitka. To je neodvojivi dio lokalnog načina života, duboko ukorijenjen u turskoj kulturi. Ovaj divan i opuštajući napitak je najpopularnija komponenta doručka i najčešće konzumirano piće u Turskoj.

Riba, posebno čuveni crnomorski inćun, glavna je namirnica u kuhinjama duž obale Crnog mora. Ova sitna ribica se koristi za lokalne specijalitete kao što su hamsi kuşu (ptica inćuna), jelo od tučenih i prženih inćuna i hamsili pilav (pilav sa inćunima). Pide (turski somun punjen različitim sastojcima) je također vrlo popularan u crnomorskim regijama, ali samsunovi lokalni pidesi su najpoznatiji. Sva tri okruga Samsun, Bafta, Çarşamba i Terme, imaju različite pide sa jedinstvenim tijestom i drugim sastojcima, poput mljevenog mesa ili sira.

komentari (0)