U Istanbulu počelo peto izdanje Svjetskog festivala etnosportova i kulture

Nastupili su buzkaši tim Mehteran, predstavnici tradicionalnih sportova, tim hrvanja na konjima iz Kazahstana, jahački tim iz Karabaha

MAGAZIN 09.06.2022, 15:38
U Istanbulu počelo peto izdanje Svjetskog festivala etnosportova i kulture
© AA

U Istanbulu je počelo peto izdanje Svjetskog festivala etnosportova i kulture čiji je organizator Svjetska konfederacija etnosportova. 

Ceremoniji otvorenja na aerodromu “Ataturk“ prisustvovali su ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu, predsjednik Svjetske konfederacije etnosportova Bilal Erdogan, guvener Istanbula Ali Yerlikaya i mnogi građani.

Nastupili su buzkaši tim Mehteran, predstavnici tradicionalnih sportova, tim hrvanja na konjima iz Kazahstana, jahački tim iz Karabaha... Održan je i defile nakon čega su nastupe imali predstavnici iz nekoliko zemalja.

Kasapoglu je kazao kako se ulažu veliki napori u zaštitu i promociju tradicionalnih sportova te da su ponosni što se jedan takav festivala održava i u Turkiye.

Podsjetio je kako je festival od 2016. godine, uz organizaciju Svjetske konfederacije etnosportova, privukao na stotine hiljada posjetilaca iz nekoliko desetina država.

Smatra kako je iznimno važno zaštiti tradiciju i vrijednosti te sačuvati kulturno naslijeđe i bogatstvo i za buduće generacije.

Kasapoglu je dodao da uz podršku predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana sarađuju s četiri federacije, organiziraju niz sportskih aktivnosti povezanih s etnosportovima, turskim streličarstvom, konjičkim sportovima, tradicionalnim hrvanjem i mnogim drugim.

- Kao i u drugim oblastima, i u tradicionalnim branšama postižemo sve veće uspjehe. S druge strane, nastojimo i ciljeve podići i na viši nivo, rekao je Kasapoglu koji je zadovoljan i interesovanjem mladih za ovakvu vrstu sportova.

Podsjetio je i na brojne investicije u infrastrukturu u ovoj oblasti, pa je tako u Ankari izgrađen tradicionalni sportski kompleks.

Kasapoglu je rekao kako je Turkiye u posljednjih 20 godina u sportu, kao što je to slučaj i s drugim segmentima, postigla značaj zamah.

Predsjednik Svjetske konfederacije etnosportova Erdogan sretan je zbog održava petog festivala, koji nekoliko godina nije organizovan zbog pandemije koronavirusa.

- Danas posežemo za svojim korijenima, živopisnim kulturama svijeta i uspostavljanju posebnog afiniteta prema našim tradicijama. Moramo se držati vrijednosti koje nas danas povezuju i čine nas onim što jesmo, smatra Erdogan.

Guverner Istanbula Yerlikaya rekao je kako će mladi zahvaljujući festivalu imati priliku pobliže se upoznati s tragovima iznimne civilizacije, tradicionalnim sportovima i kulturnim naslijeđem, piše AA. 

Naglasio je kako područje Anadolije ima dugu historiju s aspekta umjetnosti, nauke i kulture.

- Festival etnosportova i kulture sportom, koji je univerzalni jezik mira, uklanja razlike i razvija svijet jedinstva, kazao je Yerlikaya.

Na festivalu su predstavljeni i turski gradovi, radionice rukotvorina i mnoge druge aktivnosti. Četverodnevni događaj uključuje streličarstvo, hrvanje, jahanje, hrvanje u ulju i druge tradicionalne sportove.

Na festivalu će se predstaviti oko hiljadu učesnika iz 26 država, a posjetioci će imati priliku i isprobati tradicionalna jela iz svih dijelova svijeta.

Posjetioci imaju i priliku učiti o tradicionalnim sportovima i igrama kao i prirodi.

Sponzori festivala su Turkish Airlines, Turk Telekom, Razvojna banka i Spor Toto.

komentari (0)