U izboru platforme  „Street Art Cities“: Mostarski murali među najljepšim na svijetu

MAGAZIN 12.10.2021, 14:38 12.10.2021, 14:51
U izboru platforme  „Street Art Cities“: Mostarski murali među najljepšim na svijetu
© AA

Murali oslikani na fasadama mostarskih zgrada uvršteni su među najboljih 25 na svijetu u okviru globalne platforme "Street Art Cities", koja je grad na Neretvi prepoznala kao "jedan od impresivnijih gradova ulične umjetnosti".

RIječ je o djelima "Hadžibeg" Erika Burkea iz SAD-a, djelu "Medianeras muralesa" iz Argentine te muralu "Love Will Tear Us Apart", italijanskog umjetnika Bifida.

"Hadžibeg" se nalazi u ulici Alekse Šantića, koja je inače poznata kao mjesto murala. U istoj ulici nalazi se i mural argentinskih umjetnika. "Love Will Tear Us Apart" je djelo koje je vratilo nekadašnji sjaj dotad oronuloj i dotrajaloj zgradi u ulici Kralja Zvonimira, koja se također pretvara u "uličnu galeriju".

Organizatori su ponosni na nedavni izbor, kao i na organizaciju posljednjeg u nizu Festivala Street Arts u Mostaru.

- Zaista imponuje što galerija pod otvorenim nebom u našem gradu postaje prepoznata u svijetu, posebno nakon desetog Festivala, koji smo nedavno održali. Uložili smo mnogo truda i vremena kako bismo imali kvalitetnu produkciju i danas smo ponosni na rezultate tog rada. Sretni smo i zahvalni velikim umjetnicima s kojim smo imali priliku sarađivati, istakla je za AA voditeljica Street Arts Festivala Marina Đapić.

Kaže i da će postignuti rezultati i pohvale koje stižu svakog dana sa svih strana, biti nova motivacija za dalje djelovanje. Platforma poput Street Art Citiesa je odličan temelj za promociju i stvaranje novih kvalitetnih partnerstva.

- Svaki festival je poseban i ima određeni kvalitet. S obzirom da iz godine u godinu rastemo, samim tim i naš rade sve više dolazi do izražaja, kao i kompletna produkcija i programi. Već smo počeli planirati naredni festival, a već narednih dana započinje nova umjetnička rezidencija Alberta Rucea. Također, početkom narednog mjeseca naš gost će biti poznati zagrebački street art umjetnik Lonac, najavila je Đapić.

Učešće na nedavnom festivalu uzeli su eminentni umjetnici iz SAD-a, Argentine, Španije, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su na više lokacija u gradu slikali različite murale, kojima su osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli bitniji cilj i građanima približili uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu, piše AA.

komentari (0)