U New Yorku otvorena izložba fotografija "Istanbul Photo Awards 2021"

MAGAZIN 19.10.2021, 13:04 19.10.2021, 13:47
U New Yorku otvorena izložba fotografija "Istanbul Photo Awards 2021"
© AA

U New Yorku je otvorena izložba AA na kojoj su predstavljene pobjedničke fotografije međunarodnog takmičenja ”Istanbul Photo Awards 2021“, a koje je ove godine održano sedmi put.

Izložba je otvorena u Centru Turkevi (Turska kuća), koji je prošlog mjeseca otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Domaćin izložbe je stalna misija Turske pri Ujedinjenim narodima (UN), a svečanosti otvorenja prisustvovali su član Upravnog odbora AA Ismail Caglar, zamjenik generalnog direktora Oguz Enis Peru, turski konzul u New Yorku Reyhan Ozgur te brojne zvanice i gosti.

Stalni predstavnik Turske pri UN-u Feridun Sinirlioglu kazao je tokom obraćanja kako je izložba zapravo prvi kulturni događaj upriličen u novootvorenom Centru Turkevi.

- Zadovoljni smo što se godinama povećava interes za fotografsko takmičenje koje svake godine organizuje Anadolu Agency, rekao je Sinirlioglu, te dodao:

"Na neki način, ova je izložba oličenje nekih od najvećih izazova s ​​kojima se suočavamo kao čovječanstvo. Nadam se da će izložba ojačati našu kolektivnu volju da pošteno, uključivo i brzo riješimo širok raspon pitanja."

Zamjenik generalnog direktora AA Oguz Enis Peru je podsjetio na ovogodišnju pobjedničku fotografiju koju je zabilježio bangladeški fotograf Mohammed Shajahan pod nazivom "Majčinska ljubav". Rekao je kako je ta fotografija "epski sažetak" epidemije koronavirusa (COVID-19) koja je uticala na život svakog čovjeka.

- Najvažniji prošlogodišnji događaj nesumnjivo je bila epidemija COVID-19 koja je pogodila svijet. Shajahan je s ovom fotografijom pobijedio na međunarodnom takmičenju 'Istanbul Photo Awards', rekao je Peru.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je fotograf Alain Schroeder, koji je ovogodišnji dobitnik prve nagrade u kategoriji "timski sport", a koji je zabilježio fotografije o kirginstanskom nacionalnom sportu buzkashi, poznatom i kao kok boru.

- Otišao sam u Kirgistan u martu 2020., namjeravao sam ostati samo tri sedmice, ali kad je počela epidemija COVID-19 morao sam ostati pola godine. Putovao sam zemljom prve tri sedmice prije epidemije i napravio nekoliko fotografija. Nakon toga 3-4 mjeseca nisam mogao fotografisati. Kada su mjere ublažene, otputovao sam ponovo u prekrasna planinska područja. Napravio sam nekoliko fotografija. U zimu sam ponovno otišao tamo i danas izložene fotografije, kazao je Schroeder za AA, dodajući kako je sretan što je osvojio nagradu za fotografije koje je snimio tokom epidemije.

Dugogodišnji urednik fotografije lista „Newsweek“ i trenutno urednik u National Geographicu James Wellford također je prisustvovao svečanosti u New Yorku.

- Hvala vam, na pozivu. Zaista mi je veliko zadovoljstvo biti ovdje i obići izložbu. Izvanredno je što imate ovoliko kategorija na takmičenju, rekao je Wellford.

Svečanosti u Centru Turkevi prisustvovali i brojni predstavnici stranih diplomatskih predstavništava u New Yorku i novinari.

Gostima je izložbu predstavio urednik vijesti AA iz Amerike Hakan Copur.

Fotografije "Istanbul Photo Awards 2021" biće izložene i u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku od 20. do 29. oktobra.

Zvanični sponzori izložbe su Turkish Airlines i Agencija za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA).

komentari (0)