U Nišu počeo balkanski pozorišni festival “Teatar na raskršću“

S deset predstava učestvuju pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turkiye

MAGAZIN 06.09.2022, 09:23
U Nišu počeo balkanski pozorišni festival “Teatar na raskršću“
© AA

Predstavom “Oslobođenje Skoplja“ večeras u 20 sati u niškom Narodnom pozorištu počeo je treći Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću“, koji će trajati do 12. septembra. 

Izvedbom deset predstava učestvovaće pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turkiye.

I ovogodišnji festival je, prema tradiciji, počeo nastupom glumaca pozorišta domaćina. Predstava “Oslobođenje Skoplja“ rađena je u koprodukciji sa Narodnim pozorištom iz Vranja prema tekstu Dušana Jovanovića u režiji Gorčina Stojanovića i jedna je od predstava revijalnog dijela.

Festival je otvorio pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Radovan Jokić.

- Festival je izuzetno inspirativnog, ali zahtjevnog imena – 'Teatar na raskršću'. Ovaj festival ovdje u Nišu je i želja stara nekoliko decenija za okupljanjem na jednom mjestu važnih segmenata pozorišnog života balkanskih prostora, rekao je Jokić.

Publici su se u holu Narodnog pozorišta obratili direktor ove ustanove Spasoje Ž. Milovanović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

- Kolege koje dolaze iz drugih pozorišta, članovi Saveta, oni koji učestvuju u organizaciji - svi su dali podršku znajući koliko je ovaj festival bitan za čitav region, rekao je Milovanović.

Podrška stiže od gradskih vlasti, piše AA. 

- Teatar na raskršću ćemo proglasiti festivalom od značaja za grad i organizatori od naredne godine neće morati da brinu za finansijsku podršku, obećala je gradonačelnica Sotirovski.

Narednih večeri u takmičarskom dijelu bit će izvedeno šest predstava.

Prema izboru selektora Vlatka Ilića, to su: “Hrvatski put ka sreći” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Gospođica Julija” Opere i teatra Madlenianum iz Beograda, “Rechnitz - anđeo uništenja” Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Orač i smrt” Narodnog pozorišta “Vasil Aleksandri“ u Jašiju, Rumunija, “My Name is Goran Stefanovski” Dramskog Teatra Skoplje i “Vitezovi lake male” pozorišta “Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Nakon svake takmičarske predstave publika će moći da učestvuju na okruglom stolu kritike, otvorenom za sve posetioce, a u revijalnom da pogleda i predstave “Probudila sam se bez glasa” produkcije iz Istanbula, monodramu “Žena iz Porto Pima” u produkcijama “Upalimo reflektore” i “Fort Forno”, dok će za završnicu biti odigrana predstava u čast nagrađenih “U raljama života” Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Na svečanosti posljednjeg dana bit će proglašeni dobitnici nagrada za najbolju predstavu, režiju, kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret i četiri glumačke nagrade. Specijalne nagrade festivala su nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Tokom festivala, pozorišnu publiku očekuju i mnogobrojne tribine, predstavljanje umjetnika, izložbe i promocije knjiga, monografija i časopisa.

komentari (0)