U Prištini otvoren 14. Međunarodni filmski festival PriFest

MAGAZIN 21.09.2022, 11:39 21.09.2022, 11:44
U Prištini otvoren 14. Međunarodni filmski festival PriFest
© AA

Ceremonijom upriličenom u prištinskom kinu Armata otvoreno je 14. izdanje Međunarodnog filmskog festivala PriFest posvećeno nedavno preminuloj osnivačici festivala Vjosi Berishi.

Festival je otvoren kosovskom premijerom filma "Vera sanja more" u kooprodukciji Kosova, Severne Makedonije i Albanije.

Direktor festivala Fatos Berisha u izjavi za AA kaže da su i ove godine u glavnoj takmičarskoj kategoriji dugometražni filmovi s Balkana, među kojima je i bosanskohercegovački film Danisa Tanovića "Deset u pola". Takođe se takmiče i filmovi s Kosova, iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije.

"To je veoma, veoma jaka konkurencija. Filmovi su izuzetni, svi imaju kosovsku premijeru, a žiri će potom odlučiti o pobedniku. Još jedna stvar koja je festival učinila posebnim je prisustvo ukrajinskih filmskih stvaralaca. To je bila inicijativa Vjose Berishe, koja je pozvala festival Odesa, jer je tamo rat i ne može da se održi. Oni će doći u Prištinu i održati ga u okviru PriFesta, tako da će to biti zajedničko izdanje PriFesta i Odese", naglašava Fatos Berisha.

Po njegovim rečima, prikazaće se 10 ukrajinskih filmovima i biće prisutno više od 20 ukrajinskih filmskih stvaralaca, koji pored filmova imaju i projekte koji će biti predstavljeni na forumu ovog festivala. Inicijativu za dolazak ukrajinskih filmova i filmskih stvaralaca podržala je Opština Priština.

U okviru ove edicije festivala je takmičarska kategorija "Global", u kojoj su dugometražni, srednji i kratki filmovi, među kojima je film "Klondike", koji je kooprodukcija Turkiye i Ukrajine i govori o porodici koja je na početku rata živela na granici Ukrajine i Rusije.

U čast pokojne osnivačice festivala od ove godine glavna nagrada nosiće njeno ime "Vjosa Berisha".

Festival PriFest traje od 20. do 25. septembra 2022. godine.

komentari (0)