banner17

banner18

U Sarajevu premijerno prikazan film "Fuad", višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje

Film donosi priču u policijskom inspektoru kojeg igra Emre Kizilirmak, a koji je s pet godina svjedočio ubistvu svojih roditelja

MAGAZIN 19.08.2022, 10:56 19.08.2022, 11:08
U Sarajevu premijerno prikazan film "Fuad", višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje
© AA

U prostorijama turskog kulturnog Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu večeras je premijerno prikazan film "Fuad", višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje s Emreom Kizilirmakom u glavnoj ulozi. 

Film donosi priču u policijskom inspektoru kojeg igra Kizilirmak, a koji je s pet godina svjedočio ubistvu svojih roditelja.

Priča čiji je scenarist i režiser Erdal Rahmi Hanay, a u kojoj jednu od glavnih uloga tumači turska glumica Tuvana Turkay, razvija se nakon što policijski inspektor zbog grubog ponašanja prema zlostavljačima žena biva premješten na dužnost u selo kod Ardahana, na jugoistoku Turkiye. Pokušavajući riješiti slučaj ubistva u novoj radnoj i životnoj sredini, policijski inspektor se istovremeno obračunava sa vlastitom prošlošću, ispunjenom traumatičnim iskustvima.

U izjavi novinarima Kizilrmak je podsjetio da je uz glavnu ulogu istovremeno i producent filma, koji je njegovo prvo ostvarenje u tom smislu.

Izrazivši zahvalnost Institutu "Yunus Emre" u Sarajevu i Turskoj radioteleviziji (TRT), Kizilirmak je rekao da je njegova želja bila da film bude najprije prikazan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, iako njegovo prikazivanje nije počelo ni u Turkiye, piše AA. 

"Želio sam učiniti jednu ovakvu gestu, veoma sam uzbuđen zbog toga. Prije svega zbog toga što ovdje ima mnogo ljudi koji pohađaju kurseve u želji da nauče naš jezik, a samim tim se pobliže upoznaju s našom kulturom. Smatram da je jako važna ova razmjena u smislu događaja iz domena kulture. Što se tiče filma, sniman je zimi na minus 30 stepeni i njegov scenario je inspirisan stvarnim događajima, stvarnim pričama", kazao je Kizilirmak.

Podsjetio je kako uzbuđenje autoru, glumcu, producentu, donosi sama činjenica da je njegov film ugledao svjetlo dana.

"Ovo naše druženje ovdje je došlo u isto vrijeme s održavanjem Sarajevo Film Festivala. Zbog festivala su ovdje brojni glumci, režiseri, producenti, filmski radnici iz cijelog svijeta. Hoteli su puni, na letovima skoro da nema mjesta. Svjedočimo takvom uzbuđenju ovdje i učestvujemo na panelima, gledamo filmove, upoznajemo ljude i dijelimo iskustva. Iako film nije prikazan u okviru festivala, sama činjenica da sam na njegovu projekciju pozvao učesnike festivala je već velika stvar", istakao je Kizilirmak.

Nakon projekcije filma održano je druženje publike s glumcem Kizilirmakom.

komentari (0)