U turskom gradu Van se održava izbor za najljepšu mačku

MAGAZIN 11.03.2022, 09:42 11.03.2022, 10:03
U turskom gradu Van se održava izbor za najljepšu mačku
© AA

Mačke iz turskog grada Van, koje se od ostalih rasa razlikuju po bijeloj i svilenkastoj dlaci, različitim bojama očiju i jedinstvenim osobinama, spremaju se za takmičenje ljepote koje će se održati u gradu po kojem su nazvane.

Van mačke se čuvaju pod zaštitom jer su u Vanu u opasnosti od izumiranja, a naći će se na podijumu na takmičenju ljepote mačaka koje će organizirati gradska općina Van.

Kombi mačke, koje su svojom senzualnošću, ljubaznošću, plavom i jantarnom bojom očiju, bijelim svilenkastim krznom i lavljim hodom, jedan su od najvažnijih simbola grada, svoju ljepotu će pokazati na takmičenju koje će 20. marta održati Centar za njegu i rehabilitaciju životinja.

Van mačke, učestvovat će na takmičenju koje je organizovano kako bi se usadila ljubav prema životinjama i kako bi se upoznale mačke s ljudima.

Mačke, o kojima se pažljivo brine osoblje centra, čije su dugačke dlake češljane i posebno hranjene, izaći će na podijum kao prve u takmičenju.

Direktor Centra za istraživanje i primjenu Van prof. dr. Abdullah Kaya je rekao za AA da se posao koji obavljaju u centru odnosi na uljepšavanje Van mačke.

- Imamo stotine životinja za učešće u takmičenju. Ostaje nam samo da odlučimo koju ćemo izabrati. Ono što se tiče ljepote je sposobnost mačke da slijedi naredbe. Važno je da mačka bude mirna, da nije ometena i da radi ono što je potrebno. Gledamo sve, od njenog izraza lica preko uha do repa. Želimo životinju za koju svako ko je vidi može reći: 'Ona je jako lijepa.' Imamo puno opcija u tom pogledu. Mislimo da ćemo pobijediti na takmičenju."

Dodavši da ovakve organizacije privlače pažnju u svijetu, Kaya je rekao: "Definitivno ocjenjujemo takmičenja sa međunarodnom ozbiljnošću. Ova takmičenja daju veliki doprinos promociji Van mačke i Vana. Nakon pobjede na svjetskom takmičenju u ljepoti mačaka, fotografija naše Van mačke izabrana je za fotografiju dana u Evropi." 

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)