U turskom selu Yenice tradicija igranja odbojke na snijegu traje 30 godina

MAGAZIN 21.02.2022, 10:46 21.02.2022, 13:03
U turskom selu Yenice tradicija igranja odbojke na snijegu traje 30 godina
© IHA

U turskom  selu Yenice, na nadmorskoj visini od 2.100 metara, svake zime stari i mladi iz sela već 30 godina gotovo svakog vikenda igraju odbojku na snijegu.

Selo Yenice, 43 kilometra udaljeno od centra grada Gumushanea, na nadmorskoj visini od 2.100 metara, ima 30-godišnju tradiciju odbojke na snijegu. Mještani sela, koji su podijeljeni u dvije ekipe kao mladi i stari, vode teške borbe u odbojci na snijegu, koju igraju na terenu kojeg su napravili nakon što su timskim radom očistili snježni prostor dužine preko jednog metra.

Na odbojkaškom igralištu, koje je pripremljeno sa drvenom motkom i mrežom od užeta od slame, ekipa koja izgubi, pravi i nudi čaj seljanima. Seljani, mladi i stari, koji žele da nastave dugu tridesetogodišnju tradiciju, dogovaraju ekipe koje žele da igraju sa njima u njihovim selima.

Erdem Durdu, mještanin sela koji je rekao da žele nastaviti 30-godišnju tradiciju u kojoj se okupljaju stari i mladi, rekao je kako organizuju odbojkaške utakmice zimi i da na njima stari i mladi igraju zajedno.

-  To je lijep događaj. Ovo je događaj koji traje već oko 30 godina, kazao je Erdem. 

I još jedan učesnik u odbojkaškim turnirima istakao je da će aktivnost prenijeti na buduće generacije. 

- Ja sam trgovac u centru grada. Vikendom dolazimo u selo da igramo odbojku. Došli smo ujutro i otvorili teren. Nastavit ćemo ovu aktivnost i prenosit ćemo je na buduće generacije, kazao je jedan od mještana Ali Yoldas.

Šezdesetdvogodišnji Şinasi Durdu, je kazao da svaki vikend pozivaju omladinu koja živi van sela da dođu, te da skupa igraju odbojke, ali i druge društvene igre koje organizuju.

Muhtar sela ( op.a. predstavnik sela, predsjednik mjesne zajednice) Yenice Bayram Durdu  rekao je da je ovo veoma lijepa tradicija, te da se nada da će i buduće generacije nastaviti sa odbojkom na snijegu.

- Igramo sa onima koji žele da se igraju. Ovdje ima starijih igrača koji su bolji od mladih igrača. Pošto nemamo opremu, sami je pravimo i tako igramo. Igramo svi zajedno, od 7 do 70 godina, kazao je Durdu.

TRTHaber/Prevod: Balkan News

komentari (0)