Učenik koji je izgubio oko u ratu u Afganistanu dizajnirao uređaj za pomoć slabovidnim osobama

Polaznik srednje škole u okviru Fondacije Maarif u Afganistanu Said Mohaddes Sadeqi, koji je izgubio oko u ratu u svojoj zemlji, dizajnirao je naočale, narukvice i cipele za slabovidne osobe sa svojim prijateljima u želji da sebi i ljudima u okolini olakša život

MAGAZIN 08.09.2022, 12:00 08.09.2022, 12:31
Učenik koji je izgubio oko u ratu u Afganistanu dizajnirao uređaj za pomoć slabovidnim osobama
© AA

Srednjoškolac koji je izgubio oko u ratu u Afganistanu razvio je uređaj koji će olakšati život slabovidnim osobama. 

Said Mohaddes Sadeqi i njegovi prijatelji Ahmet Nadeem Rahgosha i Mohammad Eman Soufizada, koji pohađaju srednju školu u sklopu Fondacije Maarif u Afganistanu, prisustvovali su Crnomorskom TEKNOFEST-u održanom na aerodromu u Samsunu pod pokroviteljstvom Fondacije tehnološkog kluba Turkiye (T3 Vakfi) i Ministarstva industrije i tehnologije Turkiye.

Sadeqi, koji je izgubio oko u ratu u svojoj zemlji, dizajnirao je naočale, narukvice i cipele za slabovidne osobe sa svojim prijateljima u želji da sebi i ljudima u okolini olakša život.

Naočale šalju signal korisniku putem slušalica kada naiđe na prepreku tokom hodanja, dok narukvice i cipele uz pomoć kamere upozoravaju vibracijama u slučaju bilo kakve prepreke ili opasnosti na putu. Projekat je nagrađen nagradom "Najbolja prezentacija" na TEKNOFEST-u na Crnom moru.

Sadeqi je novinaru AA ispričao da je krenuo u realizaciju projekta kada je u ratu izgubio desno oko, a na projektu je radio godinu dana sa svojim prijateljima, piše AA. 

- Ime našeg projekta je 'Treće oko'. Naočale, pametne cipele i narukvice obavještavaju slabovidne osobe ako se pojavi prepreka na putu. Učestvovali smo na nekim takmičenjima u Afganistanu, ali nikad nismo razmišljali o tako velikom takmičenju. Sada smo jako sretni, rekao je Sadeqi.

Navodeći da im je cilj još bolje razviti ovaj projekt, Sadeqi je izjavio da će se potruditi da nauči različite ideje na TEKNOFEST-u i radi više za dobrobiti slabovidnih osoba.

Koordinator društvenih i kulturnih aktivnosti Fondacije Maarif Fatih Pehlivan izjavio je da su na TEKNOFEST-u učestvovali sa 129 projekata, od kojih su četiri ušla u finale.

- Učenici i studenti iz Afganistana razvili su projekt kako bi zadovoljili različite potrebe svojih porodica u regijama gdje žive. Naš tim dizajnirao vibrirajuće cipele, vibrirajuće narukvice i naočale za slabovidne osobe. Ovaj bi sistem u budućnosti mogao dobiti i nagradu za poduzetništvo, rekao je Pehlivan.

komentari (0)