Ukrajinka Daria oduševljena ezanom u Bursi odlučila da postane muslimanka

MAGAZIN 08.04.2022, 09:52 08.04.2022, 11:34
Ukrajinka Daria oduševljena ezanom u Bursi odlučila da postane muslimanka
© AA

Ukrajinka Daria Yaroshenko, posjetila je turski grad Bursu, ali nakon te posjete njen se život promijenio iz temelja.

Došla je u Turkiye, kako bi posjetila ljepote i znamenitosti i otišla je u Rumijev grad. Jednog dana sjedeći u restoranu, čula je zvuk ezana sa obližnje džamije Aja Sofije. Daria, očarana ezanom, nakon ručka otišla je sa svojim suprugom u džamiju i upoznala se sa mujezinom Osmanom Cakmakom.

Ispričavši mu koliko je ostala očarana ezanom, i koliko joj se svidio ezan, rekla je da želi postati muslimanka. Nakon toga, otišla je u obližnje muftijstvo i izgovorila je kelime-i-šehadet.

Ukrajinka koja je posjetila općinu Iznik u Bursi, posjetila je tu općinu iz historijskih razloga, a kaže je glas Osmana hodže oduševio.

- Glas Osmana hodže me je mnogo očarao. Osjetila sam kao da moja unutrašnjost drhti. Istraživala sam o Kur'anu na internetu. I svojom voljom sam odlučila da postanem muslimanka, kazala je Daria.

Nakon što je postala muslimanka, svoje ime je promijenila u ime Derya.

Muftija Iznika, Uzeyir Yavas rekao je da je Ukrajinki poklonio Kur'an i ilmihal.

- Mnogo smo sretni jer se ovako lijep događaj desio u mjesecu ramazanu. Čestitamo prije svega našoj sestri Darii, a onda i njenom suprugu i mujezinu. Kada se ezan lijepo uči, mogu se desiti ovako lijepi događaji, kazao je Yavas.

TRTHaber/Prevod: Balkan News

komentari (0)