Punjene dagnje ili midye, jedan su od turskih specijaliteta na koje ćete vrlo često naići dok šetate pored mora.
Riječ je o očišćenim dagnjama koje su punjene začinjenom rižom.
Dagnje su najpoznatije u egejskom gradu Izmiru, gdje su ih ranije prodavala djeca u pokretnim tezgama, dok se danas uglavnom pripremaju na farmama i prodaju na mnogim lokacijama, pa čak i u specifičnim radnjama koje se nazivaju „midyeci“.
Punjene dagnje se mogu servirati dok su vruće, međutim, mnogi zaljubljenici ovog specijaliteta konzumiraju ga hladnog, prije večere ili u kasnim večernjim satima.
Hasan Aba, vlasnik je dva dućana u kojima se prodaju punjene dagnje.
Govoreći kako ih je kao dječak prodavao na tezgi, Aba je kazao da se okušao u mnogim poslovima, no uvijek se vraćao na porodični biznis, odnosno prodaju punjenih dagnji.
Ispričao je da se prodajom punjenih dagnji uglavnom bave ljudi iz Mardina, dodavši da se širom Turkiye može naići na njegove zemljake koji rade taj posao.
Mustafa Guclu, stanovnik Izmira, rekao je da su punjene dagnje jedno od tradicionalnih jela Izmira koje se uglavnom konzumira vikendom.
Ukus punjenih dagnji dopao se i trinaestogodišnjem Nurettinu Bulutu, koji je oduševljen njihovim ukusom.
Izvor: AA/Prijevod: Balkan News