Ulje od lavande pomaže kod kožnih oboljenja, nesanice, probavnih smetnji i gubitka apetita

MAGAZIN 21.02.2022, 14:37 21.02.2022, 15:09
Ulje od lavande  pomaže kod kožnih oboljenja, nesanice, probavnih smetnji i gubitka apetita
© AA

Musa Karadağ, profesor na Univerzitetu Iğdır u Turkiye, radio je na uzgoju lavande u bašti univerziteta, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.100 metara u podnožju planine Ararat.

Ljekovito i aromatično ulje lavande visoke tržišne vrijednosti dobijeno je od lavande uzgojene u bašti u potpuno prirodnim uvjetima.

Navodeći da se ljekovito i aromatično ulje lavande dobija metodom destilacije vodene pare, Karadağ je rekao da će u budućnosti zajedno sa farmerima Iğdira proširiti proizvodnju lavande u regionu.

Karadag je rekao da se ulje lavande koristi u mnogim oblastima kao što su kozmetika, zdravlje, sredstva za čišćenje i parfimerija, i kazao: „Radom koji smo uradili od ulja lavande smo napravili različite proizvode. Jedan od njih je krema od lavande. Primjena kreme od lavande je posebno dobra za  kožna oboljenja. Opet, možemo reći da je lavanda dobra za nesanicu, probavne smetnje i gubitak apetita.“

Karadag je rekao i da će promovisati ovaj proizvod na sajmu u Anadoliji.

- Promovisat ćemo ovaj proizvod koji smo napravili na sajmu u istočnoj Anadoliji (DAKAF), koji će se održati narednih dana. Mislimo da ćemo postići dobre rezultate, kazao je Karadag.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)