Šume mangrova: Krivudave obalne šume u slanoj vodi u Senegalu

Šume mangrova u Dakaru, glavnom gradu Senegala, čine jedinstvenu vegetaciju koja se nalazi u deltama gdje se susreću morski i kopneni ekosistemi. Nalaze se u tropskim i suptropskim regijama i na ekvatorijalnim obalama

MAGAZIN 18.01.2024, 13:17
Šume mangrova: Krivudave obalne šume u slanoj vodi u Senegalu
© AA

Senegalske šume mangrova koje se nalaze na obali Atlantika doprinose biodiverzitetu i igraju važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. 

Šume mangrova u Dakaru, glavnom gradu Senegala, čine jedinstvenu vegetaciju koja se nalazi u deltama gdje se susreću morski i kopneni ekosistemi. Nalaze se u tropskim i suptropskim regijama i na ekvatorijalnim obalama.

Ekosistemi mangrova, gdje biljne vrste, rakovi, ribe, ptice i druga morska stvorenja žive zajedno, smatraju se bitnim izvorom biodiverziteta.

Šume mangrova daju i određenu zaštitu od erozije obala. Poznato je da šume mangrova smanjuju efekat stakleničkih plinova apsorbujući ugljični dioksid iz atmosfere i stoga imaju važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, piše AA. 

U članku koji su Univerzitet Oregon i Međunarodni istraživački centar za šumarstvo objavili 2017. godine u časopisu "Frontiers in Ecology and the Environment" ističe se da uništavanje šuma mangrova iz različitih razloga ubrzava globalno zagrijavanje.

Ističe se da, iako mangrove čine 0,6 posto svih tropskih šuma na svijetu, staklenički plinovi koji se oslobađaju njihovim uništavanjem čine 12 posto količine stakleničkih plinova koji se ispuštaju u atmosferu uništavanjem svih tropskih šuma.

U članku objavljenom u časopisu "Nature Geoscience" 2011. godine ističe se da mangrove mogu pohraniti dva do četiri puta više ugljičnog dioksida nego prašume.

Delta Salouma na zapadu Senegala, koja ima obalu od otprilike 718 kilometara, nudi idealno stanište za mnoga vodena bića sa svojim slanim lagunama i kopnenim livadama, kao i svojim prostranim šumama mangrova.

Procjenjuje se da se šume mangrova prostiru na 80.000 hektara u delti, koja je na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

komentari (0)