Umjesto da kukuriče i budi mještane, horoz Pirgo počeo da kvoče i leži na jajima

Prema riječima veterinara radi se o hermafroditizmu, izuzetno rijetkoj pojavi dvopolnosti. Hermafroditizam je uobičajeniji kod svinja i koza, a kod pernatih životinja se vrlo rijetko javlja...

MAGAZIN 04.05.2021, 10:57 05.05.2021, 12:20
Umjesto da kukuriče i budi mještane, horoz Pirgo počeo da kvoče i leži na jajima
© Ilustracija

U srbijanskom selu Koštunići kod Gornjeg Milanovca, pijatao iz kokošinjca Veskovića, prestao je pjevati i ranom zorom buditi seljane. Umjesto toga, počeo je da kvoče i leži na jajima. Kada je horoz Pirgo, miljenik jata, kako su ga nazvali, umjesto kukurikanja počeo sa drugim ritualom, domaćini su ostali zatečeni. A sva jaja koja su do sada mogli skupiti, danas zbog Pirge više ne mogu.

- On je ranije samo pjevao, budio pola sela svojim kukurikanjem. Nije mu bilo premca. A onda se promijenio, kad padne večer dođe u kokošinjac, legne na jaja i tu ostane cijelu noć. Ujutru kad se probudi malo ponovo kukuriče i tako u krug. Preko dana se ponaša kao pijevac, a uvečer kao kokoška. Svi smo ostali u čudu, rekao je za RINU Slavica Vesković, vlasnica horoza Pirge.

Zbog nesvakidašnjeg ponašanja svog pijetla, prenosi Prva.rs, u problemu su domaćini iz ovog sela. Kokoške snesu jaja i umjesto da ih Veskovići pokupe i iskoriste, pijevac Pirgo legne i ne popušta, pa sada umjesto jaja mogu možda i da očekuju piliće.

- On nekoliko sati leži na tim jajima i mi sada nismo sigurni da li možemo da ih iskoristimo, kakva su. Nismo ih razbijali da vidimo šta je unutra. U svakom slučaju za Vaskrs smo dokupljivali jaja zbog Pirge, iako imamo naša domaća. Ne znamo do kad će ovo stanje trajati, nadamo se da će se uskoro pijevac vratiti na staro, rekla je Slavica.

Međutim, ovaj pijevac je samo jedan od onih koji su počeli da se ponašaju drugačije. Identičan slučaj pojavio i prije dvije godine u Trebinju. Prema riječima veterinara radi se o hermafroditizmu, izuzetno rijetkoj pojavi dvopolnosti. Hermafroditizam je uobičajeniji kod svinja i koza, a kod pernatih životinja se vrlo rijetko javlja.

komentari (0)