Usamljena ljepotica – Djevojačka kula

Prema legendi, Djevojačka kula i Galata kula su zaljubljeni jedno u drugo, međutim, Bosfor koji se nalazi među njima, sprječava ih da se sretnu. Galata kula godinama o svojoj ljubavi piše pisma, i u svojim pismima slovima opisuje čežnju za Djevojačkom kulom...

MAGAZIN 05.12.2021, 15:00 05.12.2021, 18:09
Usamljena ljepotica – Djevojačka kula

Kada spomenemo Istanbul, na pamet nam prvo padaju čuvene, poznate istanbulske kule. Kız Kulesi, Galata Kulesi, lijepe, neuništive i rado posjećivane kule.

Kız Kulesi ili Djevojačka kula, se slatko osmjehuje Üskudaru, jednom od najljepših i najpoznatijih mjesta Istanbula.

Usamljena, lijepa, daleka, neodoljiva kula, izgrađena je na malenom ostrvu u blizini obale Salacak na Üsküdaru. Kula uz čiji spomen se vežu i mnoge legende i priče, je sada jedan od najvažnijih simbola Istanbula i adresa koju često i rado posjećuju i strani i domaći turisti.

Postoji romantična legenda o Djevojačkoj kuli.

Prema legendi, Djevojačka kula i Galata kula su zaljubljeni jedno u drugo, međutim, Bosfor koji se nalazi među njima, sprječava ih da se sretnu. Galata kula godinama o svojoj ljubavi piše pisma, i u svojim pismima slovima opisuje čežnju za Djevojačkom kulom. Kada je Hezarfen Ahmet Çelebi došao tu kako bi ostvario svoj san da leti, Galata kula njemu šapuće o svojoj ljubavi prema Kız Kulesi, i daje mu pisma. Hezarfen, zajedno sa vjetrom koji je puhao u Istanbulu, dostavio je pisma Djevojačkoj kuli. Ona, shvativši da njena ljubav nije platonska, poletjela je od sreće.

Ova duboka, velika osjećanja dvoje ljubavnika, jedno prema drugom, pomogla su im da prkose vijekovima i stvorila su najljepši pogled u Istanbulu.

Ovo je samo jedna od legendi, pored ove postoji još mnogo, tako da ne možemo sa sigurnošću reći koja od tih legendi je zaista istinita, ali sa sigurnošću možemo reći da je Djevojačka kula ne samo simbol Istanbula, već i cijele Turske, i svojim postojanjem i ljepotom ukrašava jednu od najlješih zemalja svijeta.

komentari (0)