Utočište u parku prirode na Tajlandu dom za više od 100 slonova

Utočište za slonove u Parku prirode Chiang Mai osnovala je volonterka i aktivistica za zaštitu slonova Saengduean Lek Chailert 2003. godine

MAGAZIN 06.03.2024, 11:26 06.03.2024, 11:34
Utočište u parku prirode na Tajlandu dom za više od 100 slonova

 Utočište za slonove u Parku prirode pored Chiang Maija na Tajlandu dom je za više od 100 slonova. U utočištu su smješteni slonovi uglavnom u poodmakloj dobi.

Utočište za slonove u Parku prirode Chiang Mai osnovala je volonterka i aktivistica za zaštitu slonova Saengduean Lek Chailert 2003. godine.

Njena strast prema slonovima počela je u ranoj dobi kada je njen djed, tradicionalni iscjelitelj, dobio na poklon slona po imenu Thong Kham, kojeg je Saengduean zavoljela i brinula o njemu.

Slonovi, koji se koriste u mnogim područjima na Tajlandu, od sektora zabave i turizma do transporta, predstavljaju i svojevrsni simbol ove zemlje. Slonovi, posebno oni koji se koriste u turističkoj industriji, nerijetko su izloženi i fizičkom i psihičkom nasilju dugi niz godina, a one koji su godinama radili za njih preko svojih mogućnosti, vlasnici često napuštaju kada ostare, piše AA. 

Nakon što je svjedočila maltretiranju i patnji mnogih slonova u turističkoj industriji, Saengduean je počela pružati medicinsku pomoć tim životinjama u udaljenim selima. Devedesetih godina počela je spašavati povrijeđene, zanemarene i starije slonove, a 2003. godine osnovala utočište za slonove u Parku prirode na sjeveru Tajlanda. Utočište je do danas nagrađeno brojnim svjetskim priznanjima.

Saengduean Chailert, koji je za Anadolu ispričala svoju priču o važnosti parka koji je osnovala, ali i o svojoj vezi sa slonovima. Prema njenim riječima, slonovi imaju važno mjesto u tajlandskoj kulturi, ali broj slonova u toj zemlji postepeno se smanjivao posljednjih godina. Korištenje slonova u industriji zabave navela je kao jedan od najvažnijih razloga za to.

"Trenutno na Tajlandu ima u prosjeku tri hiljade slonova u zatočeništvu i zaposlenih u sektoru zabave i turizma. Oni umiru, jer su maltretirani i rade iznad svojih mogućnosti", rekla je Chailert.

Zanimljivo je da troškove utočišta za slonove, koje je tokom godine otvoreno za posjetitelje, ali i volontere koji se žele posvetiti brizi o slonovima, pokrivaju prihodi ostvareni od posjeta.

komentari (0)