Čuvajmo post od jezika - praznog i besmislenog govora

MAGAZIN 12.04.2022, 10:53 12.04.2022, 11:19
Čuvajmo post od jezika - praznog i besmislenog govora
© Dirilis Postasi

Mali organ u ljudskom tijelu i organ koji razlikuje ljude od životinja jeste jezik i sposobnost govora.

Sposobnost da se čovjek izrazi i da kaže ono što želi. Velika blagodat ali i veliko iskušenje, jer rane učinjene „jezikom“, odnosno govorom, ne mogu se lahko oporaviti. Sve ide preko jezika, dobre i loše riječi.

U mjesecu posta, kada se postači sustežu od hrane i pića, i ostalih tjelesnih potreba, trebaju da se sustežu i od bespotrebnog i „praznog“ govora.

Muhammed a.s. je to često preporučivao u svojim hadisima.

Jedan od tih hadisa je i hadis koji se bilježi u djelu Mu'džemu-l-kebir od Taberanije u kojem se navodi da je Ukbe bin Amir, r.a., pitao Poslanika s.a.v.s.: “Allahov poslaniče, u čemu je spas? Reče: „Drži jezik za zubima, nek te se tiče tvoja kuća, i plači nad svojim grijesima!

Post jezika je čuvanje jezika od besmislenog govora, psovki, laži, potvaranja, ogovaranja, ponižavanja bilo koga, uvredljivih riječi, vulgarnih riječi.

Post jezika podrazumijeva oslovađanje od loših navika kao što je ismijavanje ljudi, davanje pogrdnih nadimaka, stalno traženje mahana svakome i svemu.

Post jezika je usmjeravanje jezika na spominjanje Allaha, zikr, slavu Uzvišenog Gospodara, pokajanje, traženje oprosta, te učenja Kur'ana.

Sufjan ibn Abdullah es-Sekafı kaže da je upitao: “Allahov Poslaniče, reci mi u islamu nešto o čemu, nakon tebe, nikog drugog neću pitati!”

“Reci: Vjerujem u Allaha, a zatim u tome ustraj!” Upitao sam: “Allahov Poslaniče, čega se za mene najviše bojiš?” – pa je, pokazavši na svoj jezik, rekao: “Ovoga.”

Ebu Zerr, r.a., priča da mu je rekao Allahov Pejgamber s.a.v.s.: “Hoćeš li da ti kažem lahak posao za tijelo, ali vrlo težak na mizanu?” Rekao sam: “Naravno, Allahov Poslaniče!” On reče: “To je šutnja, lijep ahlak i ostavljanje onoga što te se ne tiče.”

Vjernice i vjernici, u svim prilikama, a posebno u ovom mubarek mjesecu, trebaju da se čuvaju lošeg govora i svega ovoga što je Muhammed a.s. preporučivao u svojim hadisima.

Ebu Musa, radijallahu 'anhu, upitao je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Allahov Poslaniče, ko je najbolji musliman?" "Onaj od čijeg jezika i ruku su muslimani sigurni", odgovorio je on.

Balkan News

komentari (0)