Čuveni džemper princeze Diane prvi put na aukciji u septembru

Velška princeza Diana poginula je u augustu 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu

MAGAZIN 17.07.2023, 14:13
Čuveni džemper princeze Diane prvi put na aukciji u septembru

Crveno-bijeli džemper princeze Diane poznat pod nazivom "crna ovca", koji je decenijama bio izgubljen, prvi put će biti na aukciji u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku 7. septembra ove godine.

Džemper princeze Diane, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, izložen je u aukcijskoj kući Sotheby's.

Predviđa se da će biti prodat po cijeni od 70.000 funti (oko 81.000 eura).

Prošle su skoro tri decenije od smrti princeza Diane. Kraljevski kolekcionari su se godinama borili da posjeduju jedan od princezinih predmeta kada se pojave na aukciji.

Velška princeza Diana poginula je u augustu 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu, piše AA. 

S njom je stradao i njen tadašnji partner, egipatski biznismen Dodi Fayed. Te noći, 31. augusta 1997. godine, par je napustio pariski hotel Ritz oko ponoći, a vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stub tunela.

Sahranu princeze pratilo je 2,5 milijarde ljudi širom svijeta. Od zaruka s princom Charlesom, humanitarnog rada i neobične harizme, princeza Diana plijenila je pažnju svjetske javnosti, a smatraju je jednom od najpopularnijih i najfotografisanijih žena svijeta.

U augusta 1997. godine Diana je posjetila BiH gdje se srela sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra. Ova posjeta BiH bila je posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze, jer je dvadesetak dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

komentari (0)