Uz mladog hafiza iz Turkiye vjernici ovog ramazana srca čvršće vezali za džamiju u Novom Pazaru

Hafiz Muhammed Enes Berber predvodi u džamiji “Šehid Abdulaziz” dnevne, teravih i noćni namaz, svakodnevno nakon ikindije-namaza uči mukabelu

MAGAZIN 30.04.2022, 10:03 30.04.2022, 10:26
Uz mladog hafiza iz Turkiye vjernici ovog ramazana srca čvršće vezali za džamiju u Novom Pazaru
© AA

U sklopu saradnje Islamske zajednice Srbije (IZS) i Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye (Diyanet) u regiji Sandžak trenutno boravi 15 hafiza koji su u Republiku Srbiju stigli prošle godine. Mnogi od njih boravit će u Sandžaku tokom narednih pet godina, a obnašaju funkcije imama i profesora u medresama i školama Kur’ana.

Među onima koji u Sandžaku borave samo tokom ovog ramazana je mladi kura hafiz Muhammed Enes Berber. Ovaj dvadesetosmogodišnji hafiz iz Istanbula, angažovan je u džamiji “Šehid Abdulaziz”, u novopazarskom naselju Mur, piše AA.

Hafiz Berber rođen je 1994. godine u Trabzonu. Kao šestogodišnjak sa porodicom je odselio u Istanbul. Od malena je pokazivao interesovanje za namaz i Kur’an. Njegov otac je imam, pa je ovaj mladi čovjek već tada znao da će put kojim će koračati biti onaj kojem ga je od ranog detinjstva podučavao otac.

- Odrastao sam okružen islamom. Kada smo došli u Istanbul, živjeli smo u mjestu Fatih u kojem su mnoge čuvene džamije. Stalno sam slušao ezane, odlazio sam na namaze, a nakon toga ostajao u džamiji i slušao učenje Kur’ana. Susretao sam se sa ulemom i od njih mnogo učio. Od tada sam, sa svojih sedam godina, počeo da učim Kur’an napamet. Hafiz sam postao s 13 godina. Od tada sam kod različitih šejhova širom Turkiye usavršavao tedžvid. Nakon toga radio sam na učenju arapskog jezika kod čuvenih šejhova, jedan od njih je i poznati šejh u Turkiye, Husein. Godine 2013. sam dobio idžazu za kura hafiza”, priča za AA kura hafiz Berber.

Znanje je usvajao i od čuvenog šejha Muhammeda Emina Saraca. U medresi u Egiptu stekao je neophodno obrazovanje, a potom je prošle godine završio i teološki fakultet, Odsjek za filozofiju i kelam.

Ovog ramazana hafiz Muhammed Enes Berber angažovan je u džematu u naselju Mur u Novom Pazaru. Tokom ramazana teravih-namaz sa hatmom, ali i ostale vjerske aktivnosti sprovodi u džamiji “Šehid Abdulaziz”. Ovo je njegov prvi boravak u Sandžaku, a oduševljen je koliko je sličnosti među narodima, ali i gostoprimstvom i džematom u koji je došao.

- Mnogo sam slušao o Sandžaku i narodu koji tu živi. Želio sam nekada da u tom dijelu zemlje boravim, jer imam prijatelje odatle, ali nije bilo prilike. Posjećivao sam Beograd, a mnogo puta sam bio u Sarajevu. Plan je bio da ovog ramazana teravih-namaz predvodim u jednom džematu u Parizu. Onda je došao moj dobar prijatelj Edin Salković koji je iz Tutina, a živi u Sarajevu, i rekao zašto ne bih ovog ramazana boravio u Sandžaku, Novom Pazaru ili Tutinu. Moj otac i čitava porodica je bila za tu opciju. Razgovarali smo o tome da udaljenost nije velika, i da postoje mnoge sličnosti u kulturi i mentalitetu naroda u Sandžaku sa narodom Republike Turkiye. Upoznao sam se tokom ovog ramazana sa mnogim džematlijama. Braća su tako srdačna i svi su me dobro prihvatili. Kada smo počeli sa aktivnostima u ramazanu govorili su mi da ostanem i duže od ovih mjesec dana koliko je planirano. Elhamdulillah, ovo je lijepo iskustvo. Nikada neću zaboraviti ove dane provedene sa braćom u Novom Pazaru, i nadam se ako Allah dž.š. da prilike, uvijek ću se ovde rado vraćati, kaže hafiz Berber.

Vjernicima u Sandžaku uputio je poruke koje su se više puta čule tokom aktivnosti u džematu “Šehid Abdulaziz” džamije.

- Mnogo puta sam ponavljao da je ramazan u životu vjernika prilika koja se ne smije propustiti. Mnoge stvari vezane su samo za ovaj mubarek mjesec, mnogi ibadeti specifični su samo za ramazan. Vjernicima sam puno puta savjetovao da zarad zadovoljstva Allaha rade puno ovog ramazana, podsjećao sam ih da je u ovom blagoslovljenom mjesecu i odabrana, mubarek noć, i da ne dozvole sebi da im ramazan prođe tek tako. Jedni druge smo podsticali da upućujemo mnoge dove za muslimane širom svijeta, posebno tamo gdje oni nedužni stradaju. Želja mi je bila da vjernici dok sam ja ovde, dolaze često u džamiju i da uče Kur’an, želeći da sa time nastave i nakon mog odlaska. Pričali smo o tome kako se Kur'an mora čitati, razumjeti i ono najvažnije, u skladu sa Kur'anom i živjeti. To je ono što mora biti džihad vjernika koji ovdje žive, da se bore sa sobom da rade što više lijepih stvari, da istraju u činjenju dobra i da im je Allahov govor uvijek prisutan u srcima, kaže Berber.

Ovaj mladi hafiz svoje vrijeme podredio je aktivnostima koje su vezane isključivo za ramazan i džamiju, od koje se ne udaljava. Njegova predanost vjeri i lijepo ophođenje prema vjernicima u naselju Mur, mnoge je učvrstilo i motivisalo da budu učesnici raznih vjerskih aktivnosti ovog ramazana i da srca vežu za džamiju.

- Mnogo nas je obradovao ovaj mladi hafiz što je došao. Sve nas je uvezao i još više učvrstio. Preporodio je mnoge i unio radost u srca. Za njim klanjamo teravije sa hatmom, to nam je baš novo, a prija svima. Cilj mu je bio da on svojim primjerom pokaže da je vjerniku mjesto u džematu i džamiji. Mnoge aktivnosti sprovodi, tako da će nam, kada se završi, ovaj ramazan ostati u posebno lijepom sjećanju, a ostaje žal što će se nakon ramazana ovaj dobri insan vratiti u Turkiye, priča za AA džematlija “Šehid Abdulaziz” džamije hadžija Sulejman Suljović.

Hafiz Muhammed Enes Berber predvodi u džamiji “Šehid Abdulaziz” dnevne, teravih i noćni namaz, svakodnevno nakon ikindije-namaza uči mukabelu.​​​​​​​

komentari (0)