Večeras počinje 27. Sarajevo film festival: Bit će prikazano više od 250 filmova

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo biće dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije..

MAGAZIN 13.08.2021, 09:36 13.08.2021, 09:51
Večeras počinje 27. Sarajevo film festival: Bit će prikazano više od 250 filmova
© AA

Ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras počinje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) koje će trajati do 20. augusta i na kojem će biti prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja. 

Festival će biti otvoren svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, odnosno filmom Danisa Tanovića "Deset u pola" i omnibusom "Pisma s krajeva svijeta" filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog režisera Bele Tarra.

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljeno je mladom bosanskohercegovačkom glumcu Dini Bajroviću

Festival počinje zvaničnim projekcijama na kojim će ove godine prisustvovati gosti i publika, dok će jedan dio biti online, budući da su organizatori smatrali da je zbog pandemije koronavirusa rizično imati više od 1.500 gostiju, piše AA. 

Osim na festivalskom trgu, filmska atmosfera osjetna je i u drugim dijelovima glavnog grada BiH, koji su također ukrašeni crvenim zastavicama i drugim festivalskim obilježjima.

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo biće dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije. U sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Na ovogodišnjem izdanju SFF-a Počasno srce Sarajeva biće dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film "Novi poredak". On je "Srce Sarajeva" dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

Za ovogodišnji SFF do juče je bilo više od 900 akreditovanih gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Za nagrade "Srce Sarajeva" u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Festival će završiti 20. avgusta, svjetskom premijerom filma "Toma" režisera Dragana Bjelogrlića, a u okviru programa Open Air.

Ulaznice za filmove u programu Sarajevo Film Festivala mogu se kupiti online te u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren od 13. do 20. avgusta od 9:00 do 22:00 sata.

Organizatori SFF-a saopštili su da je 27. Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

komentari (0)