Večeras završava prva trećina ramazana - trećina rahmeta 

MAGAZIN 11.04.2022, 12:15 11.04.2022, 12:24
Večeras završava prva trećina ramazana - trećina rahmeta 
© AA

Odabrani mjesec ramazan u islamu poseban je zbog mnogo razloga a jedan od razloga  je zbog obajve Kur'ana koja je počela u ovom mjesecu. 

Sva dobra djela u ovom mjesecu su vrijednija nego kada se oni rade u drugim danima u toku godine. Muhammed a.s. je rekao da je mjesec ramazan podijeljen na tri dijela: rahmet (op.a. milost), magfiret (op.a. oprost od grijeha) i izbavljenje od vatre.

„(...) Ovo je mjesec u čijem prvom dijelu Allah (dž.š.) spušta Svoj rahmet, u sredini Svoj magfiret, a u završnici oslobađa od džehennemske vatre! Ko god olakša svome slugi ili pomoćniku u ovome mjesecu, Allah (dž.š.) mu oprosti grijehe i udalji ga od džehennemske vatre. Gledajte da u ovome mjesecu što više činite četiri stvari: dvije da biste bili u rizāluku (zadovoljstvu) Allahu (dž.š.) i dvije bez kojih to ne možete postići. Što se tiče onih dviju stvari kojima se postiže Allahovo (dž.š.) zadovoljstvo, te su: što čće učenje Lā ilāhe illellāh i činjenje tobe-istigfāra, a dvoje bez koga nejma zadovoljstva vašega Gospodara su: da molite Allaha (dž.š.) da uđete u Džennet i da kod Allaha (dž.š.) tražite utičište od Džehennema. Ko god postaču da čašu vode, Allah (dž.š.) će ga napojiti sa moga vrela poslije čega nikada više neće ožedniti sve dok se ne nastani u Džennetu.“ (Prenosi Ibn Huzejme u svome Sahihu.)

Božiji Poslanik (s.a.v.s.) klasificirao je prvu trećinu ramazana kao vrijeme Allahovog (dž.š.) rahmeta, što će reći da Allah (dž.š.) tada Svoju milost obilato prosipa na mumine. Oni koji su zahvalni Allahu (dž.š.) na Njegovim blagodatima primat te će blagodati u još većim razmjerama. Kur'an-i kerim kaže:“Ako budete zahvalni, Ja ću vam još više davati.“



Srednji dio ramazana je vrijeme magfireta (opraštanja) kao posebna nagrada za post. A posljednji dio ramazana donosi spas od džehennemske vatre. Ovo je potkrijepljeno i brojnim drugim hadisima.

Večeras završava prva trećina ramazana, a nastupa druga trećina odnosno magfiret-oprost od grijeha.

Balkan News

komentari (0)