"Velikani sevdalinke": Poštanske marke sa likovima interpretatora sevdaha

Dževad Šabanagić također je kazao da je ovo vrlo lijep događaj koji se dešava u Sarajevu te je dodao da je dirnut time što se i lik njegove supruge Bebe Selimović našao na poštanskoj marki.

MAGAZIN 17.11.2021, 15:20
"Velikani sevdalinke": Poštanske marke sa likovima interpretatora sevdaha
© AA

U Sarajevu je danas održana promocija poštanskih marki BH Pošte "Velikani sevdalinke", koje su štampane u čast pet izvanrednih interpretatora tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme. 

Promocija je održana u Art kući sevdaha, a na poštanskim markama su se našli likovi legendarnih sevdalija Safeta Isovića (1936-2007), Bebe Selimović (1939-2020), Nade Mamule (1927-2001), Himze Polovine (1927-1986) i Zehre Deović (1938-2015).

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić je istakao da je kompanija i ovog puta filatelistički program usmjerila u plemenitu misiju očuvanja kulturno-historijske baštine BiH.

- Edicijom poštanskih maraka posvećenih našim velikanima sevdaha željeli smo otrgnuti od zaborava neke od najpoznatijih izvođača sevdalinki koji su bili zaslužni što je tradicionalna ljubavna bosanskohercegovačka pjesma i danas pjevana i sačuvana. Cijeli svijet je čuo za sevdalinke, a mi nikada nismo sigurni divimo li se dovoljno i jesmo li se dovoljno zahvalili njenim izvođačima koji su u note i stihove sevdalinki utkali svoj talent, posvećenost i ljubav, kazao je Mujić.

Predsjednik Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo Sead Pitić se zahvalio BH Pošti na podršci i nastojanjima da se sevdalinka sačuva za buduće generacije, a da veliki izvođači sevdalinke ostanu zapamćeni kao značajni umjetnici i ljudi koji su svoje živote i umjetnički rad posvetili njegovanju sevdaha i bh. tradicije.

"Udruženje estradnih izvođača Sarajevo je jako zadovoljno, a još više ponosno što su naši preminuli članovi Safet Isović, Nada Mamula, Beba Selimović, Himzo Polovina, Zehra Deović na ovaj način dobili ovo veliko priznanje, a mi ćemo kao građani svoje razglednice ovjekovječiti njihovim likovima", kazao je Pitić.

Benjamin Isović se u ime porodica velikana sevdalinki, koji su dobili svoje poštanske marke, zahvalio kompaniji BH Pošta te je istakao da svaki događaj koji slavi bh. tradiciju i kulturu, uključujući i sevdalinku, treba podržati i odati počast ljudima koji to rade, javlja AA. 

- Sevdalinka ovim pokazuje svoju vitalnost, svevremenost, nadvremenost i, bez obzira što ovi laureati nisu više među nama, njihovo djelo je očigledno vrlo vitalno, vrlo živo i na ovaj način mi mu dajemo dodatni elan i energiju, a nama sevdalinka to vraća svakodnevno svojom ljepotom, tananom posebnošću. To je ta sprega, onoliko koliko mi budemo dobri prema njoj, ona će uvijek biti lijepa prema nama još više od toga, kazao je Isović.

Dževad Šabanagić također je kazao da je ovo vrlo lijep događaj koji se dešava u Sarajevu te je dodao da je dirnut time što se i lik njegove supruge Bebe Selimović našao na poštanskoj marki.

- Od srca čestitam organizatorima koji su se sjetili da to urade i koji su to uradili na vrhunskom nivou, što potvrđuje i divna atmosfera u Kući sevdaha, kazao je Šabanagić.

Prvi primjerci poštanskih maraka "Velikani sevdaha" uručeni su članovima porodica istaknutih umjetnika, Udruženju estradnih izvođača KS, Art kući sevdaha i Asocijaciji muzičkih stvaralaca "Amus".

Poštanske marke su štampane u 50.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 0,9 KM. Autor marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković, a odštampan je i prigodan FDC koverat.

Serija poštanskih maraka "Velikani sevdaha" dostupna je na svim šalterima BH Pošte i njenom PostShopu.

komentari (0)