Veliki korak Cema Bolukbašija: Od prvaka Esports-a do Formule 2

I Bolukbaši je veliku zahvalnost iskazao je svom iskustvu u F1 Esports Seriji, za koje je rekao da mu je pomoglo da postane prvi „pilot“  iz virtuelnog svijeta u Formuli 2

MAGAZIN 13.01.2022, 10:13 13.01.2022, 14:09
Veliki korak Cema Bolukbašija: Od prvaka Esports-a do Formule 2
© Facebook

Turski nacionalni vozač virtuelnih automobila Cem Bolukbaši, takmičit će se na Svjetskom prvenstvu Formule 2 u sezoni 2022, najavio je to na konferenciji za novinare.

Cem Bolukbaši nakon što je karijeru započeo u F1 Esports Seriji i tu proveo nekoliko godina učestvujući u šampionatima trka sportskih automobila i jednosjeda, turski nacionalni trkač Bolukbaši sada će zakoračiti u "pravu" Formulu 2.

Time on postaje prvi "pilot" formule na svijetu koji je od virtuelnih utrka napravio korak dalje i postao „pilot“ Formule 2.

- Bio je to veliki san koji se zaista ostvario, tako da je to prilično teško opisati rečima, ali je veoma uzbudljivo i veoma sam sretan, rekao je 23-godišnji Cem Bolukbaši.

Nakon što se takmičio u F1 Esports Seriji 2017. i 2018, Bolukbaši se okušao i u djelomičnoj kampanji 2019. godine utrkama u GT4 Evropskom prvenstvu. Nastavio je voziti dvije pune sezone GT4 utrke, ostvarivši dvije pobjede u Pro-Am kategoriji.

U 2021. godini se Bolukbaši u velikoj mjeri fokusirao na jednosjede, koji su učestvovali u F3 Azijskom prvenstvu. Kasnije te godine osvojio je svoju debitantsku trku na EuroFormula Open-u, pridruživši se Van Amersfoort Racingu iz četvrtog kola sezone. Nakon prve pobjede na Hungaroringu, odnio je drugu pobjedu kasnije u Španiji te završio je na petom mjestu na tabeli, navode iz F1. 

Sa 14 kola, od kojih svi padaju na vikende, FIA šampionat Formule 2 2022. bit će najveći do sada. Bolukbaši je veliku zahvalnost iskazao svom iskustvu u F1 E-sports Seriji, za koje je rekao da mu je pomoglo da postane prvi „pilot“  iz virtuelnog svijeta u Formuli 2.

- Da nisam bio u F1 Esports, nikada ne bih imao priliku da uđem u pravi automobil – ne bih bio tu gdje sam sada. Mislim da je također veoma važno biti prvi igrač koji će ovo uraditi, jer to može ljudima dati nadu. Ako ljudi vide da jedna osoba to može, vjerovat će da i oni to mogu... Ako ja mogu preći iz F1 Esportsa u FIA Formulu 2, mislim da svako može, kazao je Cem Bolukbaši.

komentari (0)