Venecija se bori protiv masovnog turizma koji uništava grad

Dok turisti dolaze, sve više stanovnika Venecije odlučuje otići iz grada

MAGAZIN 04.01.2024, 15:26 04.01.2024, 16:02
Venecija se bori protiv masovnog turizma koji uništava grad
© AA

Venecija je ograničila turističke grupe do 25 ljudi, zabranila korištenje zvučnika i uvela jednodnevne takse od 5 eura za sve one koji odluče posjetiti ovaj mali talijanski grad.

Mjere su pokušaj ublažavanja utjecaja masovnog turizma, a stupaju na snagu od juna. Masovni, „prekomjerni“ turizam je goruće pitanje u Veneciji koje je jedno od najposjećenijih mjesta Evrope.

Elisabetta Pesce, gradska dužnosnica za sigurnost grada, kaže da je najnovija politika usmjerena bolju organizaciju turističkih grupa u historijskom centru grada. Venecija, površine 415 kilometara kvadratnih, ugostila je skoro 13 miliona turista u 2019. godini, podaci su italijanskog nacionalnog instituta za statistiku.

Dok turisti dolaze, sve više stanovnika Venecije odlučuje otići iz grada.

Udruženje građana Venecije pokrenulo  je istraživanje o smještaju za turiste u odnosu na smještaj koji koriste domaći stanovnici: broj kreveta za turiste premašio je 50.000 što je više od smještaja dostupnih lokalcima.

Ranije je UNESCO predložio da se Venecija stavi na listu ugroženih mjesta svjetske baštine zbog masovnog turizma i utjecaja klimatskih promjena, ali to nije uspjelo. Venecija je 2021. zabranila velikim brodovima ulazak u centar preko kanala Giudecca nakon što se brod srušio u luci. Brodovi su doprinijeli zagađenju vode i erodiranju temelja grada koji redovno plavi.

U obližnjoj Firenci, vlasti su zabranile kratkoročni odmor historijskom centru grada.

Italijanska prijestolnica Rim je 2019. godine uvela novčane kazne turistima zabranjujući muškarcima da budu bez majice u javnosti, zabranjujući takozvane "ljubavne katance" da budu pričvršćeni na mostove te bacanje hrane oko poznatih turističkih atrakcija poput Fontane di Trevi.

Živopisno ribarsko selo Portofino, na italijanskoj rivijeri, uvelo je zabrane čekanja na fotogeničnim mjestima, pri čemu se turisti suočavaju s kaznama do 275 eura ako predugo čekaju na savršeni selfie.

Daleko od Italije, Atina u Grčkoj je ograničila broj posjetilaca na kultnom Akropolju na 20.000 dnevno, kako bi pokušala smanjiti štetu na kompleksu drevnog hrama.

komentari (0)