(VIDEO) Kaled Idrizović njeguje "carski sport": Sivi soko mu je promijenio život

Za jednog sokola je vrlo bitna ishrana i briga o njima, a, kako pojašnjava Idrizović, njegova briga je tolika da svoje sokole ne može prepustiti nekome i ići gdje poželi...

MAGAZIN 29.05.2021, 11:35 04.06.2021, 15:15
(VIDEO) Kaled Idrizović njeguje "carski sport": Sivi soko mu je promijenio život
© Yunus Demirbaş/Balkan News

Sokolarstvo, poznato i kao "carski sport", u Bosni i Hercegovini se i dalje održava a od 2016. godine upisan je na UNESCO listu "Nematerijalne kulturne baštine", i od tada zaštitom UNESCO-a. Malo je onih koji se tim “carskim sportom” danas bave a među onima koji taj sport održavaju u životu je Kaled Idrizović.  

Kaled Idrizović jedan je od rijetkih trenera sokola u Bosni i Hercegovini, koji se brine ali i trenira njih devet. Njemu su njegovi ljubimci promijenili život. Kako je istakao u razgovoru za Balkan News, svoj život je prilagodio svojim ljubimcima-sokolima a u sve je krenuo prije devet godina.

- Otprilike prije devet godina sam počeo da se bavim sokolarstvom. Profesionalno se bavim već sedam godina. Kod nas sokolara važi teza: 'Sokolar se ne postaje, nego da se rađa', kazao je Idrizović. 

Kako bi se bavio ovim poslom, morao je, priča on, pohađati treninge i položiti lovački ispit kako bi lovio sokole. Idrizović je, dodaje, a sa lovnim jastrebovima radio je i na aerodromima gdje bi odbijali ptice koje predstavljaju opasnost za avione.

Obuka sokola započinje, govori sagovornik, u septembru i traje sve do marta.

- To je zakonski tako i to se mora ispoštovati radi reprodukcije svih ostalih vrsta. Trening se radi zavisno od ptice, da li je mlada, da li je starija, da li je jastrijeb da li je soko. Zakonski je zabranjeno uzimati sokole iz prirode i posjedovati ih. Zdravi sokoli ostaju u prirodi, a ozlijeđeni se uzimaju pod zaštitu uz dozvolu ministarstva i počinju se uzgajati. Pripitomljeni sokoli se reproduciraju u uzgojnom centru pod odgovarajućim uvjetima u dobi od tri do pet godina, a potomci koji započinju lov provode period otiska sa majkama do prve tri godine. Sokoli, koji prolaze kroz proces mitarenja jednom godišnje između marta i septembra, ne smiju letjeti dok se ovaj prirodni proces ne završi, pojašnjava Idrizović.

Sagovornik Balkan News-a, pojasnio je i način na koji se jedan soko trenira.

- Obično pticu sokolove treniramo nekim kondicionim letovima a to su letovi na dron gdje se ptica podiže visoko da bi mogla dobiti mišićnu masu, jer je u stanju mitarenja i puno se udeblja. Hraneći se golubovima, kokošima i prepelicama, sokoli nauče da se pokoravaju naredbama svojih vlasnika nakon dugog teškog treninga. Na ovim treninzima sokoli se prate tako što se na njih veže GPS sistem, a tokom lova sokole prati i lovački pas, dodaje Idrzizović.

Za jednog sokola je vrlo bitna ishrana i briga o njima, a, kako pojašnjava Idrizović, njegova briga je tolika da svoje sokole ne može prepustiti nekome i ići gdje poželi.  U sklopu brige o njima, kako bi ptica bila zdrava, pojašnjava sagovornik, mora se obezbijediti dobra ishrana.

- Da bi ptica bila zdrava mora da ima dobru ishranu, da ima zdravo perje, zdrave i oštre kandže. Ne smijemo je držati na betonu, ne smijemo je držati u nekoj volijeri zatvorenoj gdje ima žice da ne bi polomila svoja pera jer jednom godišnje mijenja perje, to je tako zvano mitarenje, priča sagovornik.

Sagovornik pojašnajva i da ukoliko se desi da ptica polomi perje, može izgubiti upravljivost.

- Kad polomi pero nije sposobna za neke manerve koje može da radi u prirodi. Tako da pticu moramo paziti, moramo je redovno pregledati, moramo pregledati oštrinu njenih kandži, ako pero nije dobro znamo nekad i nadograditi pera, tako da nije ni to problem ali, eto, najbolje kad ne dođe do toga, kaže Idrizović.

Ptica soko, koje Kaled Idrizović trenira su sivi sokoli. To je, prema njegovim riječima, jedna od najzahtjevnijih ptica za sokolarstvo i za lov jer je potrebno puno odricanja i puno terninga.

- Treba joj dosta da uđe u kondiciju. Veoma je mala ptica a dostiže brizinu 360 km/h u obrušavanju i može da uhvati dva puta veći plijen nego što je sama ona, pojašnjava sagovornik Balkan Newsa.

Sokoli, koji mogu postići brzinu od 360 kilometara na sat, poznati su kao najbrža životinja na svijetu. Mužjaci u prosjeku teže 700 grama, dok su ženke dvostruko teže od muškaraca. Ove ptice grabljivice, koje prirodi služe kao prirodno sredstvo za pročišćavanje prehrambenog lanca, ne pojavljuju se toliko često kao druge ptice, jer se njihova energija brzo troši u bilo kojoj akciji.

Dok divlji sokoli žive oko 17 godina, domaći mogu živjeti i do 30 godina zbog svojih mogućnosti hranjenja. Još jedna važna karakteristika koja razlikuje sokole od ostalih ptica je ta što su oni jedine vrste ptica koje ljudi mogu koristiti trenirajući za lov.

komentari (0)