(VIDEO) Mehter, vojni orkestar sa najdubljim korijenjem u svijetu

MAGAZIN 22.05.2021, 18:35 22.05.2021, 18:57
(VIDEO) Mehter, vojni orkestar sa najdubljim korijenjem u svijetu
© TRT Haber

                                        

„Odakle dolaze ti zvukovi topova u morskom horizontu, to se možda Barbarosa vraća iz mornaričke bitke“

Gdje god bi se na bojnom polju ili morskim opsadama čuo zvuk Mahterana, donosio je radost turskim vojnicima, a neprijateljima je kvarilo raspoloženje. Vojni orkestar sa najdubljim korijenima na svijetu i danas nastavlja da svira i svojom snagom i kontinuitetom prkosi svijetu.

Riječ mehter je izvorno perzijska riječ-mahtar što znači uzvišeno velik. Historija mehtera datira od najstarijih pisanih izvora o turskoj historiji, do takozvanog Orhonskog zapisa iz 8.stoljeća. U zapisima stoji da su mehteri preci tuğa (muzičari koji prate vojsku).

Osman Gazi je slušao stojeći.

Simbol suvereniteta, bubanj, zastava i tug su se uz pomoć Turaka proširili u cijelom islamskom svijetu.

Tradicija Nevbeta nastavila se od Karahanida do Seldžuka, od Ilhanaca do Memluka i Osmanlija. Tuğ  i bubanj je Osman Gazi je dobio iz plemena Kayi. (Tuğ konjski rep koji se u vrijeme Osmanlija kačio na vrh koplja kao zastava).

Način na koji je Osman Gazi slušao stojeći do mehtera postavio je temelje duboko ukorijenjene mehterske tradicije.

Mehterani su imali veoma važnu ulogu u ratovima, na bojnim poljima, u morskim opsadama, i opsadama tvrđava. Pojavljivali su se na takvim mjestima i svirali što je turskim vojnicima davalo veliku motivaciju, a neprijateljskim vojskama su kvarili raspoloženje.

Hodali su ispred vojske i usmjeravali ih u ratu. Kada su Evropljani primjetili koliko mehterani utječu na vojnike, koliko ih ohrabruju i ulijevaju im snagu, bili su impresionirani , i oni su počeli da prave i osnivaju svoje vojne orkestre. Prvo Poljska i Austrija, nakon njih i Rusija i Francuska.  U 19. stoljeću skoro svaka vojska je imala svoj vojni orkestar. U 18. stoljeću je u Evropi uveden novi muzučki trend kojem su dali ime „Alaturka“.

Karakteristike mehtera

Svaki mehter je imao svog zapovjednika Mehterbaşı agu. Uniforme mehtera su uvijek bile vrlo šarene, često su nosili visoke rebraste kape spljoštene na vrhu u duge ogrtače omotane šarenom svilom.

Instrumenti koji su korišteni u klasičnom mehterskom okrestru su veliki timpan, mali doboš, bas bubanj, činele, bas tapan, truba, štap sa obješenim zvončićima, i glas. Orkestri su se razlikovali po broju muzičara i instrumenata, tako da su postojali šesteročlani, sedmeročlani i devetoročlani orkestar. Kasnije se taj broj povećavao i do 16.

                                                                                                                                                      

komentari (0)