Vjenčanja u sjeni rata u Harkovu

MAGAZIN 18.09.2022, 11:56 18.09.2022, 18:26
Vjenčanja u sjeni rata u Harkovu
© AA

Uprkos ratu, život se nastavlja u gradu Harkovu, koji se nalazi na istoku Ukrajine.

Iako se Harkov nalazi na prvoj liniji fronta i pod stalnim je ruskim bombardovanjem, mladi parovi se odlučuju za stupanje u brak.

Harkov se nalazi otprilike 45 kilometara od ruske granice. Od početka rata 24. februara, Harkov je jedan od gradova u kojima se rat najviše osjeća. Uprkos svemu, život se nastavlja u ovom drugom po veličini ukrajinskom gradu.

Vjenčanja su jedan od najvažnijih znakova da se život nastavlja.

U sali za vjenčanja koja se nalazi u centru Harkova, parovi pokušavaju da prožive najsretniji trenutak svog života, iako u sjenci rata.

U zgradu u kojoj se održava zvanična ceremonija vjenčanja, ne smije ući niko drugi osim mladenaca, zbog moguće opasnosti od raketnog napada. Rodbina i prijatelji mladenaca čekaju ih ispred centra.

Ni u ratu se tradicija ne zaboravlja. Mlada i mladoženja su vezani jedno za drugo bijelom tkaninom s ukrajinskim rukotvorinama tako da se nikada ne rastaju. Svatovima se služi i domaći hljeb.

Par Ihor Kurilo i Yila Lušnjikova su vjenčanje prvobitno planirali u martu. Međutim, zbog početka rata su ga morali prolongirati.

Lušnjikova je napustila Harkov ubrzo nakon početka rata. Otišla je u sigurnije ukrajinske gradove, a nakon toga i u Evropu gdje je provela tri i po mjeseca. Nakon toga se vratila u Harkov.

Mladoženja Kurilo se dobrovoljno prijavio kao vozač hitne pomoći u ukrajinskoj vojsci u maju.

Par se upoznao na internetu, a kasnije su se i zaljubili. Za AA su pričali o svojim iskustvima tokom rata i planovima za budućnost.

"Vjenčanje smo planirali za mart, ali rat je promijenio naše živote. Moja djevojka je otišla u Evropu radi njene sigurnosti, ja sam ostao ovdje. Kasnije se vratila. Bez obzira na situaciju odlučili smo da ostvarimo svoj san i da se vjenčamo", izjavio je Kurilo.

Kako je kazao, uprkos ratu prave planove za budućnost.

"Želimo da imamo djecu. Želim da se bavim poslom koji volim. Imamo velike planove. Ukrajina će definitivno izdržati i ostvariti pobjedu", naglasio je Kurilo.

Lušnjikova je podsjetila da je van zemlje bila tri i po mjeseca.

"Vratila sam se jer sam željela da vidim osobu koju volim, željeli smo da gradimo svoju budućnost u Ukrajini, u našem divnom gradu. Sada se, naravno, svi normalni ljudi plaše. Uvijek si na oprezu, uvijek gledaš oko sebe", kazala je Lušnjikova.

komentari (0)