Vodeni bivoli spas od vrućina pronašli u rijeci u turskom gradu Kayseri

Vodeni bivol je krupni papkar i član porodice goveda. Krupniji je i opasniji od svog afričkog rođaka, afričkog bivola.

MAGAZIN 06.08.2022, 10:14
Vodeni bivoli spas od vrućina pronašli u rijeci u turskom gradu Kayseri
© AA

Na području grada Kayserija u Turkiye živi oko 800 vodenih bivola koji u ovim ljetnim danima spas od velikih vrućina pronalaze u lokalnim rijekama i jezerima. 

Fotoreporter AA je svojim objektivom zabilježio upravo jedan takav momenat dok se vodeni bivoli rashlađuju u hladnoj rijeci.

Vodeni bivol je krupni papkar i član porodice goveda. Krupniji je i opasniji od svog afričkog rođaka, afričkog bivola. Arni ili vodeni bivol se može pronaći u divljini u Pakistanu, Indiji, Bangladešu, Nepalu, Butanu, Vijetnamu i Tajlandu.

Pripitomljeni bivoli su prilično rašireni po Aziji, Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i Evropi. Također su postali divlji u sjevernoj Australiji.

Divlje populacije također žive u Jugoistočnoj Aziji, ali je njihovo porijeklo nepoznato. Špekulira se o tome da potječu od divljih vodenih bivola, nekoć pripitomljenih pa opet podivljalih ili njihovog križanja. U Aziji je populacija divljih vodenih bivola postala rijetka, te se strahuje da danas nema čistih divljih vodenih bivola, piše AA. 

Odrasli vodeni bivol naraste od 300 do 600 kilograma težine kod pripitomljenih primjeraka, ali primjerci u divljini mogu biti još krupniji. Odrasle ženke dobiju težinu do oko 800, a mužjaci do oko 1.200 kilograma. Prosječna težina odraslog mužjaka je oko 900 kilograma, a prosječna visina ramena oko 1,7 metara.

komentari (0)