Volonterke iz Turkiye brale maline u novopazarskom kraju

Volonterke iz Republike Turkiye borave u Srbiji sedam dana. Osim Novog Pazara volontirale su i boravile u Sjenici, a u planu je obilazak Kruševca i Varvarina gde će volonterke obići projekte realizovane od strane TIKA-e, među kojima je i narodna kuhinja u kojoj će pripremati obroke za građane slabijeg materijalnog stanja

MAGAZIN 09.08.2022, 13:53
Volonterke iz Turkiye brale maline u novopazarskom kraju
© AA

Tradicionalno i ove godine grupa studenata iz Republike Turkiye boravi u Srbiji. Grupa od 11 volonterki na malinjacima u okolini Novog Pazara pomagala je poljoprivrednim proizvođačima u berbi malina. 

Volontiranje studenata iz Republike Turkiye svake godine tokom ljetnjeg perioda sprovodi se u više od 30 zemalja. Ova aktivnost u Srbiji se realizuje posredstvom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Mnogima je ovo prvi put da borave u regiji Sandžak, sretni su jer upoznaju ljude slične kulture i tradicije naroda Republike Turkiye.

- I ove godine smo dio programa razmjene iskustava. Velika je privilegija da sam ovih dana sa svojim drugaricama u Srbiji. Na ovaj način mi doprinosimo zajednicama, ali upoznajemo i ljude i različite kulture. U Srbiji imamo različite aktivnosti i stičemo nova iskustva. Ja prvi put berem maline, prvi put sam u malinjaku i ovo je jedno lijepo iskustvo za mene, rekla je Elif Gulmohar, volonterka iz Republike Turkiye. 

Malinjaci na kojima su boravile volonterke, dio su pilot projekta sadnje malina na području Novog Pazara koji je realizovala TIKA. To nije i jedini projekat koji je Republika Turkiye posredstvom svojih institucija realizovala u oblasti poljoprivrede u regiji Sandžak.

- Mi smo zahvaljujući agenciji TIKA i tadašnjem koordinatoru, zasadili oko 96 hiljada sertifikovanih sadnica maline. Zrakasto smo ih rasporedili po cijeloj teritoriji Novog Pazara, ljudi su posadili po desetak ari, slušali su struku i sada imaju prihode, rekao je Nihad Hasanović, predsjednik Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Novi Pazar. 

Volonterke iz Republike Turkiye borave u Srbiji sedam dana. Osim Novog Pazara volontirale su i boravile u Sjenici, a u planu je obilazak Kruševca i Varvarina gdje će obići projekte koje je realizovala TIKA, a među kojima je i narodna kuhinja u kojoj će pripremati obroke za građane slabijeg materijalnog stanja, piše AA. 

komentari (0)