Vučko - maskota slovenskog slikara i karikaturiste Jože Trobeca

Vučka je nacrtao i kreirao slovenski slikar i karikaturist Jože Trobec

MAGAZIN 09.01.2024, 15:45
Vučko - maskota slovenskog slikara i karikaturiste Jože Trobeca
© AA

Sarajevo se priprema za obilježavanje 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara. Sarajevo je od 14. februara 1984. godine bilo centar svijeta, a cijela Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Maskota sarajevske olimpijade bio je Vučko. Tadašnja maskota, danas je simbol Sarajeva.

Vučka je nacrtao i kreirao slovenski slikar i karikaturist Jože Trobec, piše Index.hr.

Trobec je prije nekoliko godina za AJB ispričao kako je Vučko nastao i kako je došlo do toga da se upravo on prijavi na takmičenje za maskotu.

- Želio sam napraviti životinjsku abecedu za djecu, skicirao razne životinje, a među njima je bio i jedan vuk. Nikada se ranije nisam javljao na neke konkurse, pa ni ovaj za maskotu Olimpijskih igara nisam ozbiljno shvatio, ispričao je Trobec.

Trobec je rekao da je proučavao maskote prethodnih ZOI i da je među njima bilo mnogo životinja poput medvjeda i zečeva.

- Tada mi je pao na pamet vuk koji je karakterističan za Bosnu i nacrtao sam ga kao jednog simpatičnog i dobroćudnog lika. Žena me je uspjela nagovoriti da pošaljem na takmičenje svoj rad kako mi kasnije ne bi bilo žao.

Vučko je za maskotu Olimpijskih igara odabran putem najvećih jugoslavenskih novina i časopisa među 836 prijedloga umjetnika s područja bivše Jugoslavije. Prema navodima Međunarodnog olimpijskog odbora, maskota Vučko (deminutiv od vuk), na neki je način pomogla da se vuk, koji se na području bivše Jugoslavije smatrao opasnom i krvoločnom životinjom, zavoli.

Vučko je oko vrata imao crveni šal, a na ramenu je nosio par crvenih skija. Vučku je u reklamnim spotovima i prezentacijama glas posudio Zdravko Čolić.

- To mi je jedna od najljepših uspomena. Kada je počela Olimpijada, kompozitor Nikola Borota me nazvao i rekao da treba nekoga ko će posuditi glas špici, kada maskota Vučko skija po planinama", ispričao je prije nekoliko godina Zdravko Čolić u jednom intervjuu.

komentari (0)