Zaljubljenik u antiku ostavio posao vozača i otvorio radnju s antikvitetima u Ankari

MAGAZIN 24.02.2022, 11:54 24.02.2022, 12:19
Zaljubljenik u antiku ostavio posao vozača i otvorio radnju s antikvitetima u Ankari
© AA

Zaljubljenik u antiku, Savaş Şekerbay, nije mogao pronaći majstora koji bi mogao popraviti dva neispravna starinska gramofona koja je kupio na buvljaku, pa je odlučio da ih sam popravi.

Şekerbay, skoro 12 godina popravlja antikvitete u svojoj radnji u ulici Tunalı Hilmi u Ankari. Od djetinjstva interesovali su ga antikviteti te je nabavljao razne predmete za domaćinstvo poput starih ploča, gramofona i radija. 

 Sekerbayev život se promijenio kada je kupio dva neispravna starinska gramofona. 

Rekavši da nije mogao da nađe majstora koji bi mogao da mu popravi gramofone, odlučio je da to uradi sam.

- Kupio sam drugi gramofon i koristio njegove dijelove, kazao je Sekerbay.

Şekerbay je naveo da je njegovo interesovanje za gramofone poraslo nakon što je uspio popraviti te pokvarene gramofone, te da se trudi da se poboljša u tom pogledu, dodajući da je otvorio radnju koju koristi kao radionicu, jer namještaj i alati za popravku koje je počeo da skuplja nisu mogli stati u kuću.

Şekerbay je izjavio da se odrekao svoje profesije, da bude vozač i posvetio se ovom poslu puno radno vrijeme u svojoj radnji.

Ističući da mu je sve staro lijepo i da posebno voli gramofone, Sekerbay je rekao da je počeo i da sakuplja stare ručne alate.

- Prilikom popravke i restauracije tražio sam i pronašao alate kao što su odvijači, čekići i kliješta napravljeni 20. stoljeća. Bio sam zadivljen vezovima i ornamentima na njima, kazao je on.

Kazao je i da se u njegovoj kolekciji nalazi skoro 500 ručno rađenih alata.

- Postoje estetski predmeti koji se gotovo mogu smatrati umjetničkim djelima kao što su mašina za oštrenje kose i brijača, makaze za rezanje duhana napravljene 1901. i podesiva kliješta napravljena 1920. godine, kazao je Sekerbay.

Şekerbay je rekao da može dizajnirati posebne gramofone prema zahtjevima svojih kupaca, te da može napraviti zvučne gramofone od violina, školjki i gitara.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)