Zanimljiva historija čaja

Turske vlasti su 1924. godine izdale zakon o uzgoju čaja u gradu Rize...

MAGAZIN 15.06.2022, 15:28 15.06.2022, 15:41
Zanimljiva historija čaja
© AA

Čaj je svakodnevni napitak koji se raznim povodima konzumira širom svijeta. Iako se u nekim kulturama konzumira samo u slučaju bolesti, u nekim kulturama je neizostavni dio svakodnevnog života, pa čak i ritual.

Ovaj napitak krije zanimljivu historijsku priču koja seže do 2737. godine prije nove ere. Čaj je po prvi put konzumiran u Kini i to u medicinske svrhe, no vremenom se sastao sa vodom i postao napitak koji je vrlo poželjan. Kao napitak postoji od 10. stoljeća p.n.e.

Riječ čaj u naše jezike stigla je iz mandarinskog kineskog jezika, a koristi se u mnogim zemljama kako u Aziji tako i na Balkanu.

Čaj se nakon Kine počeo konzumirati i u Koreji, Japanu i Vijetnamu, dok se u Indiji koja je jedan od najvećih potrošača čaja na svijetu, u to vrijeme još uvijek koristio isključivo u medicinske svrhe.

Proizvođači čaja su u 18. stoljeću otišli u Portugal gdje su zasadili razne vrste čaja i pokrenuli industriju čaja u svijetu. Englezi su nedugo nakon toga došli u Portugal, gdje su se upoznali sa uzgojom čaja te ponijeli sjemena u Evropu, gdje se ovaj napitak ubrzo počeo konzumirati od strane velikog broja ljudi.

Međutim, čaj je do 18. stoljeća bio luksuzni napitak koji se konzumirao samo na festivalima i posebnim prilikama, sve dok ga 1785. Englezi i Irci nisu pretvorili u svakodnevni napitak. No, to nije sve, Englezi su ubrzo upoznali i indijsko stanovništvo s čajem, odakle je krenuo masovni uzgoj čaja.  

Osmansko carstvo se sa čajom upoznalo za vrijeme Sultana Abdulhamida II, dok se smatra da su Turci već u 12. stoljeću u Srednjoj Aziji često konzumirali čaj.

Turci koji su danas poznati po konzumiranju čaja, do Prvog svjetskog rata konzumirali su kafu koju su uvozili iz Jemena. Međutim, gubitkom teritorije i utjecajem nekih trgovinskih sporazuma cijena kafe u ratnim okolnostima bila je previsoka, što je navelo Turke da traže neki drugi napitak po pristupačnijoj cijeni.

Proizvodnja čaja u Turkiye krenula je u 20. stoljeću, a regija Crnog mora, odnosno grad Rize pokazali su se kao odgovarajući teren za uzgoj čaja. Turske vlasti su 1924. godine izdale zakon o uzgoju čaja u gradu Rize, tako je 1930. od susjedne Gruzije kupljeno 70 tona crnog čaja koji je zasađen u Rize čime je ovaj grad postao centar uzgoja čaja, a Turkiye je postala 6. zemlja na svijetu po proizvodnji čaja.  

Godišnja potrošnja čaja po glavi stanovnika u Turkiye iznosi 6,87 kg, što ovu zemlju dovodi na vrh liste potrošača čaja u svijetu.

komentari (0)