Zanimljivi običaji vjenčanja u Turkiye

Rituali vjenčanja u Turkiye odvijaju se zavisno od regije iz kojih potječu mladenci a skoro svaka regija ima šarolike i sebi svojstvene običaje

MAGAZIN 21.06.2022, 11:59 21.06.2022, 12:50
Zanimljivi običaji vjenčanja u Turkiye
© AA

Vjenčanja i svadbe su događaji koji imaju funkciju spajanja, a ono što je zajednička karakteristika ovih događaja u čitavom svijetu jeste dijeljenje sreće sa drugima. 

Postoje razni običaji vjenčanja i svadbe koji su svojstveni za neke kulture, neke vjere ili neke regije. 

Rituali vjenčanja u Turkiye odvijaju se zavisno od regije iz kojih potječu mladenci a skoro svaka regija ima šarolike i sebi svojstvene običaje. 

Ono što je zajedničko za vjenčanja u Turkiye jeste prosidba mlade, koja se odvija tako što porodica mladoženje posjeti kuću mlade te "Uz Božiju naredbu i sunnet Poslanika" isprosi djevojku od roditelja. Nakon pozitivnog odgovora i dogovora roditelja, servira se slatko ili šerbe. 

Nakon prosidbe slijedi vjeridba odnosno zaruke. Na ceremoniju zaruka gdje se mladencima stavljaju prsteni povezani crvenom vrpcom, pored roditelja prisustvuje i bliža rodbina. 

Sljedeći korak jeste ritual nanošenja kne (op.a.henna) koji se organizuje u društvu žena. Buduća mlada oblači kaftan odnosno bindalli, te sjeda u sredini prostorije gdje je okružuju gošće koje pjevaju tužne pjesme i vrte se u krug. Od mlade se očekuje da tokom pjesama o napuštanju doma zaplače. Nakon čega se na dlanove mlade nanosi kna dok je buduća svekrva u tom trenutku zadužena da joj uruči zlatnik, narukvicu ili naušnice.

Unutulan kına geceleri Hint dizileriyle geri döndü | TRT Haber Foto Galeri

Pored spomenutih zajedničkih rituala postoje zanimljivi običaji vjenčanja koji se praktikuju u nekim dijelovima Turkiye.

Tokom vjenčanja u Konyi, običaj je da se mlada pri odlasku u novi dom provede kroz groblje a cilj ovog običaja je prisjećanje na smrt. 

U turskom gradu Mus postoji običaj da se mladoženja nakon posjete berbernici pred goste pojavi u donjem vešu. Odjeća koju će nositi tokom vjenčanja prije odjevanja mora se tri puta okrenuti oko mladoženje.

U Kirklareliju je običaj da mladoženja tokom dolaska po mladu u kuću svoga budućeg punca donese kokošku, kako bi nadoknadio odlazak jednog člana porodice. 

U Sivasu sve troškove vjenčanja snosi mladoženja. Osoba koja je zadužena da mladoj javi da dolaze po nju mora biti nevidljiva, jer ako je otkriju slijede teška iskušenja. Ruke doušnika se svežu a na vrat se okači izmet pa se nakon toga smjesti naopako na magarca te u takvom stanju obilazi čitavo selo. 

U Sanliurfi, rodbina koja nije darovala mladu i mladoženju tokom vjenčanja, dužna je da sljedećeg petka posjeti kuću mladoženje gdje donosi darove. 

Izvor: Hurriyet / Prijevod: Balkannews

komentari (0)