Zanimljivi prizori šarolikih "polja ćilima" u Antaliji

Tepisi i ćilimi iz cijele Turkiye, koji pristižu u Dosemealti, prvo se peru, suše i potom se prostiru na polja

MAGAZIN 31.07.2022, 17:07
Zanimljivi prizori šarolikih "polja ćilima" u Antaliji
© AA

Ručno tkani tepisi i ćilimi nakon što prođu određenu fazu obrade u mjestu Dosemealti u turskom gradu Antaliji potom se prodaju u inostranstvo. 

Tepisi i ćilimi iz cijele Turkiye, koji pristižu u Dosemealti, prvo se peru, suše i potom se prostiru na polja.

Ručno tkani tepisi i ćilimi, prostiru se na polja kako bi se pod suncem pročistili od klica i dobili još ljepšu boju, a na stotine tepiha na poljima predivnim i bajkovitim prizorima svakako privlači veliku pažnju prolaznika.

Tokom kišnog perioda bivaju skladišteni na zatvorenom, a dolaskom sunčanih dana opet vraćeni na polja. S vremena na vrijeme bivaju okrenuti, nabori poravnani i očišćeni od prašine.

Od vrste materijala zavisi koliko će tepisi i ćilimi provesti na suncu. 

Melih Topkara, koji se bavi ovim poslom, u izjavi za AA rekao je kako su posao naučili od djedova i prenose ga mlađim generacijama.

Dodao je kako posjeduju njive od oko 100 duluma, a ove godine su raširili oko 20.000 tepiha. Istakao je kako često moraju kontrolirati tepihe kako bi se uvjerili da se jednako suše.

Topkara je kazao kako sušenje može potrajati i do četiri mjeseca. Prve tepihe počnu širiti u junu, a na njivama se nalaze do oktobra.

Ovo je ujedno i turistička atrakcija.

”Ovi prizori se ne mogu svugdje vidjeti. Ljudima je interesantno pa dolaze. Pored domaćih, dolaze i strani turisti i fotografišu“, rekao je Topkara.

Prodajom tepiha bavi se i Halil Borekci koji je kazao kako je prodaja ručno tkanih tepiha i ćilima jedno vrijeme bila vrlo raširena u Turkiye.

komentari (0)