Započet projekat u Turkiye u kojem se od otpada prave kućice za životinje lutalice

MAGAZIN 28.02.2022, 10:19 28.02.2022, 10:58
Započet projekat u Turkiye u kojem se od otpada prave kućice za životinje lutalice
© AA

U turskom gradu Osmaniye se kućice za životinje lutalice prave od otpadnih drvenih paleta.

U Centru za javno obrazovanje Osmaniye, koji želi doprinijeti projektu Sifir Atik koji je pokrenut širom Turkiye 2017. godine, a gdje majstori obrađuju drvene palete koje građani i institucije odlažu na otpad, te ih pretvaraju u topli dom za mačke i pse koji žive na ulicama.

U radovima u okviru projekta, koji su započeti prije oko dva mjeseca, napravljeno je 10 kućica za životinje. Direktor Centra za javno obrazovanje Osmaniye Ayhan Uyar rekao je za AA da nastavljaju raditi na širenju kulture reciklaže u okviru ovog  projekta, koji je pokrenut pod vodstvom supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, Emine Erdoğan.

- Pokušavamo da sprovedemo radove u našem centru gdje možemo ponovo koristiti otpad, omogućiti zapošljavanje i podići svijest društva, radeći to. Jedan od ovih radova su izgradnja toplih kuća u kojima bi životinje lutalice mogle imati koristi od neiskorištenog otpada, kazao je Uyar.

Uyar je rekao i da za izgrađene kuće ne naplaćuju nikakvu naknadu. Dodao je i da su dvije vrste kućica koje su pripremili za mačke i pse bile veoma popularne.

- U kontaktu smo sa opštinama kako bismo podigli svijest ne samo u Osmaniye već i u drugim provincijama. Odmah nakon dijeljenja ovog našeg rada na društvenim mrežama, najmanje 10 ljudi nas je nazvalo i tražilo ove kuće od nas.  Zahvaljujući ovom projektu ne samo da ponovo koristimo neiskorištene proizvode, već i naše prijatelji na ulici nalaze topli dom, zaključio je on.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)