Beograd: Vučić pozvao Srbe na mir i uzdržanost i poručio da Srbija nikada neće priznati Kosovo

Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića, da pokušamo da sačuvamo mir, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te ustvrdio da zvanična Srbija sa sukobom nema veze

Region 24.09.2023, 21:37 24.09.2023, 21:43
Beograd: Vučić pozvao Srbe na mir i uzdržanost i poručio da Srbija nikada neće priznati Kosovo
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da su se u Banjskoj na Kosovu sukobili Srbi sa sjevera Kosova sa Kosovskom policijom i pozvao međunarodnu zajednicu da se formira Zajednica srpskih opština, a Srbe na mir i uzdržanost. 

"Noćas oko 2.46 grupa Srba sa Kosova i Metohije postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu Kosova i Metohije, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su te barikade postavili, u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.


On je dodao da su poginula trojica Srba i da postoji mogućnost da premine još jedan.

"Trojica Srba sa Kosova su stradali. Po tome, dvojica od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani, dvojica su ranjeni i postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo", rekao je Vučić.

On je ukazao da su u 8.57 sati jutros zatvoreni administrativni prelazi Jarinje i Brnjak, a da su u 10.15 sati albanske vlasti saopštine da su četiri srpske opštine na sjeveru Kosova zona antiterorističke akcije.

Kako je rekao, u akciji je učestvovalo 460 pripadnika kosovske policije, a da je KFOR zatvorio izlaz.

Vučić je rekao da se tek večeras obratio javnosti, jer "Srbija od 1999. nema efektivnu kontrolu" na Kosovu i "trebalo je mnogo vremena da se ispita šta je to što se zbivalo danas, te da će odluke donositi pažljivo, detaljno i temeljno i u narednim danima izaći sa njima pred građane".

On je ocijenio da je ovo jedan od najtežih dana za srpski narod i Srbiju od 2004. godine kada je nad Srbima na Kosovu sproveden pogrom i 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Vučić je istakao da je u Njujorku i Briselu više puta upozoravao da do ovoga može doći, ali da to niko ne želi da sluša.

"Srbi, ljudi sa Kosova su se pobunili, ne želeći da više trpe Kurtijev teror", rekao je Vučić.

On je dodao da ni na koji način ne želi da opravda ubistvo kosovskog policajca, da to nikome nije bilo potrebno, ponajmanje srpskom narodu.

Predsednik Srbije je na kraju izrazio saučešće porodicama poginulog policajca i porodici ubijenih Srba.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da se formira Zajednica srpskih opština i da na severu Kosova policajci budu Srbi, za šta je uslov formiranje ZSO.

"Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i molimo ih da veruju svojoj državi. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića, da pokušamo da sačuvamo mir", naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je u obraćanju javnosti rekao da je čudno to što je naoružana grupa za svega sat i 20 minuta bila potpuno okružena i da je to "očigledno rađeno sa međunarodnim snagama", kao i da se "Srbija od početka pita zbog čega Kfor nije delovao, već je akciju prepustio Kosovskoj policiji".

On je istakao da je naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su željeli da im pruže pomoć.

Vučić je istakao da crkva nije bila umješana u incident i da vojska i policija Srbije nemaju veze sa tim sukobom.

"Jedini krivac za ovo što se dešava na Kosovu je Aljbin Kurti", poručio je Vučić i dodao da spinovima pokušava da se optuži Srbija za sukob u Banjskoj.

Upitan o reakciji Zapada, Vučić je rekao da im je "licemerje srednje ime", da traže razlog da pritisnu Beograd da prizna nezavisnost Kosova, ali da Srbija to nikada neće uraditi.

"Možete da uradite šta god hoćete, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije i svim mogućim lažima. A da li smo spremni da razgovaramo, razgovaraćemo uvek", poručio je Vučić.

komentari (0)