Cavusoglu na BSF-u: Nadamo se da će sporazumi poput onog o izvozu žitarica utabati put trajnom miru u Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je na panelu “Koliko ima Evropa u Evropi” govorio o aktuelnom ratu u Ukrajini koji je Rusija pokrenula protiv svog zapadnog susjeda 24. februara, o izgledima za pronalaženje mirovnog...

Region 29.08.2022, 21:21 29.08.2022, 21:24
Cavusoglu na BSF-u: Nadamo se da će sporazumi poput onog o izvozu žitarica utabati put trajnom miru u Ukrajini
© AA

Zbog promjene realnosti na terenu postizanje dogovora o Ukrajini trenutno je teže nego u prvim sedmicama rata, izjavio je ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu govoreći na 17. izdanju Bledskog strateškog foruma (BSF) u Sloveniji. 

Cavusoglu je na panelu “Koliko ima Evropa u Evropi” govorio o aktuelnom ratu u Ukrajini koji je Rusija pokrenula protiv svog zapadnog susjeda 24. februara ove godine, o izgledima za pronalaženje mirovnog rješenja i ulozi Turkiye u pregovorima, piše AA. 

Kako je kazao, rat u Ukrajini će “prije ili kasnije biti završen", ali nije poznato kada. Također, istakao je da su pregovori o Ukrajini teži nego ranije zbog promjene realnosti na terenu.

“U prvim nedjeljama je bilo lakše postići dogovoreno rješenje. Sada, nažalost, to više nije lako. Nakon uznemirujućih prizora koje smo vidjeli u Buči, stvari su se promijenile. Ali su na terenu nove stvarnosti. Govorimo o miru, ali on mora biti obostrano prihvaćen i, istovremeno, treba biti pravedan za Ukrajinu”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je da Ankara nastavlja voditi dijalog s Kijevom i Moskvom o pronalaženju mirovnog rješenja.

Izrazio je nadu da će sporazumi, poput onog o izvozu žitarica koji su Ukrajina i Rusija postigle uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih nacija (UN) i saradnja sa Moskvom i Kijevom “utabati put trajnom miru u Ukrajini".

Osvrćući se na sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog rata u Ukrajini, Cavusoglu je izjavio da se Turkiye "ne pridružuje unilateralnim sankcijama" kao što to nije učinila ni s Iranom.

"Naša trgovina s Rusijom je nastavljena, ali mi nikada nismo dozvolili Rusiji da zaobiđe sankcije preko Turkiye. Ovo je veoma transparentno. Mi uvozimo skoro 45 posto našeg plina iz Rusije. Cijene plina su se utrostručile. Koliko su održive ove sankcije? Do kraja ove godine ili prije proljeća ćemo to saznati. Sankcije protiv Irana bile su održive i nisu pogodile Evropu ili SAD, ali ovo je pitanje na koje takođe moramo odgovoriti", rekao je Cavusoglu.

komentari (0)