Hrvatski tim za traganje i spašavanje pomagat će u akcijama spašavanja u Adani

Hrvatski tim za traganje i spašavanje krenuo je u ponedjeljak u večernjim satima prema Turkiye

Region 08.02.2023, 15:39
Hrvatski tim za traganje i spašavanje pomagat će u akcijama spašavanja u Adani
© MUP HRVATSKE/ Ravnateljstvo Civilne zaštite

 Hrvatski tim za traganje i spašavanje koji čini 40 ljudi, nakon kratke pauze u turskom gradu Boluu zaputio se prema Adani gdje će pomagati u akcijama spašavanja. 

Konvoj hrvatskih spasilaca s tri kamiona, kamionetom, pet minibusa i tri komercijalna vozila kopnenim putem je stigao u Turkiye kako bi učestvovali u akcijama traganja i spašavanja.

Tokom noći su stigli u grad Bolu, te su danas nakon dosipanja goriva krenuli prema Adani gdje će obavljati zadatke spašavanja.

Hrvatski tim za traganje i spašavanje krenuo je u ponedjeljak u večernjim satima prema Turkiye.

Najmanje 8.574 osobe su poginule, a 49.133 su povrijeđene nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye.

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povrijeđeno.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

komentari (0)