Parlamentarni izbori u Sloveniji: Otvorena sva biračka mjesta

Na devetim parlamentarnim izborima od samostalnosti Republike Slovenije učestvuje 20 stranaka

Region 24.04.2022, 09:56 24.04.2022, 09:59
Parlamentarni izbori u Sloveniji: Otvorena sva biračka mjesta
© AA

Širom Slovenije jutros u 7 sati otvoreno je oko 3.000 biračkih mjesta za izbore za 90 članova Državnog zbora (Parlamenta). 

Birači mogu glasati do 19 sati, a do tada traje izborna tišina. Kakva je bila volja birača djelimično će se znati večeras nešto iza 20 sati za kada je Državna izborna komisija najavila da će objaviti prve nepotpune rezultate.

Prijevremeno glasanje održano je u srijedu i četvrtak od 7 do 19 sati.

Na devetim parlamentarnim izborima od samostalnosti Republike Slovenije učestvuje 20 stranaka, pet manje nego na onim prije četiri godine, a za 88 od ukupno 90 mjesta u Državnom zboru (Parlamentu) konkuriraju 1.464 kandidata, piše AA. 

Još pet kandidata se bori za dva mjesta rezervirana za članove italijanske i mađarske nacionalne manjine. Naime, po jedno zagarantovano mjesto u Državnom zboru imaju talijanska i mađarska nacionalna manjina koje imaju posebne kandidatske liste.

Između ostalih, glasači na izborima odlučuju između politike koju je posljednje dvije godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i njegov glavni protivkandidat Robert Golob.

Pokret sloboda koju je prije izbora formirao Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio državno energetsko poduzeće GEN i Slovenska demokratska stranka (SDS) aktuelnog premijera Janše u ”mrtvoj su trci”. Po rezultatima nekih anketa objavljenih u srijedu, Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 posto podrške.

Dan nakon izbora, rezultatima glasanja će se dodati glasovi koji će poštom stići iz Slovenije, a glasovi iz inostranstva će se biti prebrojani do 3. maja.

Zvanični rezultati izbora trebalo bi da budu poznati do 10. maja, kada će se konačno znati kakav će biti sastav devetog saziva Parlamenta.

komentari (0)