U Srbiji održan referendum o Ustavnim promjenama

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma

Region 17.01.2022, 09:52
U Srbiji održan referendum o Ustavnim promjenama
© AA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u sjedištu svoje Srpske napredne stranke (SNS) da su preliminarni rezultati glasanja pokazali da su građani Srbije na referendumu glasali za ustavne promjene u oblasti pravosuđa. 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je od 97,02 odsto obrađenih glasova 60,48 odsto građana koji su izašli na referendum potvrdilo izmjene Ustava Srbije, dok je 39,52 odsto zaokružilo "ne".

Naglasio je da je razlika između onih koji su glasali za i onih koji su glasali protiv promjena Ustava oko 400.000 glasova.

Glasačka mjesta zatvorena su u 20 sati, a prema posljednjim zvaničnim informacijama Republičke izborne komisije izlaznost do 18 sati bila je 25,25 odsto.

Pravo glasa imalo je nešto više od 6,5 miliona građana na više od 8.000 biračkih mesta, a odgovarali su na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Republička izborna komisija odlučila je u subotu uvečer da Srbi sa Kosova glasaju u Krušumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština nije dozvolila bilo kakvo glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili posredstvom pošte.

U pogledu izlaznosti ne postoji cenzus kao uslov da bi referendum uspeo, a rok za objavljivanje zvaničnih rezultata je petak, 21. januar do 20 časova.

Ako građani na referendumu potvrde akt, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma.

Posije toga će Skupština Srbije donijeti odluku o proglašenju akta o promenJi Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu, javlja AA. 

Na referendumu je izglasan amandman da sudije i tužioce ne bira Skupština Srbije, već Vrhovni savet suda i Vrhovni savet tužilaštva. Propisi su takođe uključivali da Vrhovni sud bude najviši sud u zemlji.

Referendum, koji ima za cilj da se pravosuđe ukloni od uticaja politike, cijenili su Evropska unija i SAD.

Zahtjev da se referendum održi u regionima u kojima Srbi žive na Kosovu, kosovska vlada je odbila uprkos intenzivnom insistiranju zvaničnika EU.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju putem pošte, ali da neće biti moguće dozvoliti da druga zemlja postavi biračka mesta na Kosovu.

komentari (0)