Akcija pošumljavanja: 100 stabala za 100 godina inzulina

Uz podizanje svijesti o pomenutim temama, akcijom pošumljavanja planira se postići ozelenjavanje javnih površina, unaprijeđenje gradske biološke raznolikosti te poboljšanje kvalitete zraka i lokalnih mikroklimatskih uslova.

Sarajevo 31.03.2021, 13:14 31.03.2021, 12:57
Akcija pošumljavanja: 100 stabala za 100 godina inzulina

Akcija pošumljavanja stotinu stabala lipe na lokalitetu park-šume na Humu, uz poštivanje važećih epidemiloških mjera, održana je jučer u Sarajevu. Akcija pošumljavanja je dio kampanje “100 stabala za 100 godina inzulina”, koju provode Novo Nordisk u saradnji sa regionalnom nevladinom mrežom Inicijativa za šumarstvo i okoliš-fea. Također, akciju podržava i JKP Sarajevo-šume. 

- Klimatske promjene i njihovo brzo napredovanje posljednjih decenija ugrožavaju zdravlje i opstanak planete Zemlje i njenih ekosistema, a posljedično i ljudi. Borba protiv klimatskih promjena i dijabetesa trenutno predstavlja dva velika problema čovječanstva. Zanimljivo je da ljudi sa dijabetesom pokušavaju kontrolisati nivo šećera u krvi kao što većina svjetskih lidera nastoji smanjiti dalje napredovanje i negativne posljedice klimatskih promjena, navode iz Inicijative za šumarstvo i okoliš- fea.

U saradnji ove tri kompanije, 100 godišnjica od otkrića inzulina obilježena je pošumljavanjem lokaliteta park-šume na Humu sa simboličnih stotinu sadnica lipe. 

Time žele, kako su saopštili iz Novo Nordiska, dobiti jednu oazu u moru urbanizovanih površina grada. Cilj je, saopštavaju, podstaći građane da svoje slobodne vrijeme, posebno u toku pandemije, provode na otvorenom prostoru u prirodi I uživaju u blagodatima koje šuma pruža. Osim toga, žele ukazati I na važnost borbe protiv klimatskih promjena I dijabetesa.

Uz podizanje svijesti o pomenutim temama, akcijom pošumljavanja planira se postići ozelenjavanje javnih površina, unaprijeđenje gradske biološke raznolikosti te poboljšanje kvalitete zraka i lokalnih mikroklimatskih uslova, navode u saopštenju  iz Inicijative za šumarstvo i okoliš-fea.  

komentari (0)