Baščaršijski sokaci ne mirišu više kao ranijih godina: Ramazan bez koronavirusa ( VIDEO)

Sarajevo 15.04.2021, 13:36 19.04.2021, 12:08
Baščaršijski sokaci ne mirišu više kao ranijih godina: Ramazan bez koronavirusa ( VIDEO)
© Printscreen

Epidemija novog tipa koronavirusa (Covid19), koja je pogodila cijeli svijet, već više od godinu dana, u mnogome je izmijenila načine života. 

Nema više okupljanja, druženja, putovanja i svega onoga što smo mislili da nam niko i ništa ne može “zabraniti”.

Također, koronavirus je utjecao na praznike i njihova obilježavanja. Nije bilo “ponoćke”, gdje bi se skupili svi građani i dočekivali Božiće. Nije bilo dočeka Nove godine, nije bilo dočeka Uskrsa. 

Utjecala je korona i na ramazan, najsvetiji mjesec za muslimane. Desetine građana Sarajeva, u vrijeme prije koronavirusa, znalo je sjediti i dočekivati iftare na Žutoj tabiji i iščekivati tradicionalni pucanj iz topa. Znalo je i stotine ljudi zajednički iftariti na trgovima gradova. 

Ulice su, sjetimo li se, bile pune. Organizirani su zajednički iftari sa stolovima od sarajevskog Sebilja pa duž čitave Baščaršije. Ove godine, toga nema.  Epidemiološkim mjerama koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata. Samim tim, ulice grada Sarajeva, više ne mirišu na tradicionalna bosanska jela, posebno spremana za iftare. 

komentari (0)