Džemil uz pomoć projekta Sniper Alley, pronašao fotografiju svog ubijenog brata

Kako bi došao do bratove slike, ali iz slika iz opkoljenog Sarajeva, Džemil Hodžić je na stranici Sniper Alley, poručio da su mu potrebne fotografije nastale prije nego što je njegov brat ubijen...

Sarajevo 30.03.2021, 15:01 28.04.2021, 14:05
Džemil uz pomoć projekta Sniper Alley, pronašao fotografiju svog ubijenog brata

Cilj Džemila Hodžića, koji je pokrenuo projekat Sniper Alley, kako bi stvorio arhiv fotografija iz opkoljenog Sarajeva, ali i pronašao fotografije brata koji je ubijen u Sarajevu, danas se ostvario.

Još je prije dvije godine, u razgovoru za Klix o svom projektu, kazao kako žali što nema fotografija iz ratnog Sarajeva. Volio bi, kazao je tada, pronaći bratove fotografije. 

- Možda ih imaju njegovi školski drugovi ili neki prijatelji, a da toga nisu ni svjesni. Pitam se koliko ima neobjavljenih fotografija. Sjećam se da nam je, kad je ubijen, trebala njegova fotografija za novine. Imali smo samo neke iz njegove rane dobi, a onda se moj rahmetli otac sjetio da je moj brat dobio neku stipendiju i da su ga fotografisali, kazao je prije dvije godine Džemil Hodžić.

Kako bi došao do bratove slike, ali iz slika iz opkoljenog Sarajeva, Džemil Hodžić je na stranici Sniper Alley, poručio da su mu potrebne fotografije nastale prije nego što je njegov brat ubijen.

I tako je sve krenulo.  Redale su se slike za slikom, a onda je Džemil došao i do slike svog brata. Na zvaničnom profile projekta Džemil je danas objavio radosnu vijest.  Fotograf Thomas James Hurst poslao je Hodžiću fotografiju koja je nastala 1993. godine, a na njoj je njegov brat Amel.

- Danas je vrlo poseban dan za mene i moju porodicu, posebno za moju dragu majku. Pronašli smo sliku mog ubijenog brata. Ovo je fotografija iz 1993. godine koju je snimio Thomas James Hurst koji mi je proteklih dana velikodušno slao svoje fotografije. Ne mogu opisati emocije i ne mogu izraziti nivo zahvalnosti njemu i svim ostalim fotografima koji su dio ovog plemenitog projekta, napisao je Džemil.

Dječak Amel, Džemilov brat, je na fotografiji u sredini, pojasnio je Džemil. 

- Ova fotografija je napravljena na samo nekoliko metara od mjesta gdje je mog brata 3. maja 1995. ubio srpski snajperist iz zloglasne ‘Špicaste stijene’, litice koja je gledala na naš kvart i korištena kao snajpersko gnijezdo, dodao je Džemil.

Kazao je i da je njegov cilj ostvaren, ali da projekat još uvijek nije gotov.

- Moja lična misija može se činiti ostvarenom, ali projekt još uvijek nije gotov. Naše putovanje će se nastaviti, a mi ćemo i dalje prikupljati i objavljivati ​​fotografske dokaze o životu djece u opkoljenom Sarajevu. Ljubav od Džemila Hodžića, osnivača Foto projekta Sniper Alley.

komentari (0)