Gradonačelnica Sarajeva poslala beogradskom kolegi kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću

Aleksandar Šapić je prije nekoliko dana izjavio da " ne zna ko je šta radio tokom rata u Bosni"

Sarajevo 28.07.2022, 10:28
Gradonačelnica Sarajeva poslala beogradskom kolegi kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću
© AA

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić saopćila je da je kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću poslala gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću koji je prije nekoliko dana izjavio da ”ne zna ko je šta radio tokom rata u Bosni”. 

- Izjava gradonačelnika duboko je potresla sve ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, koji su preživjeli agresiju i genocid. Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu. Ne možemo reći da nešto ne znamo jer nismo bili tu. Nisam ni ja bila rođena kad su izvršeni mnogi zločini u svijetu, ali ih nikada ne osporavam, poručila je gradonačelnica Karić.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala gradonačelnika Šapića da komunalnim službama naredi da uklone mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Šapić je odgovorio da se o grafitima i komunalnom redu uvijek može razgovarati, ali je zamolio javnost da u to ne miješa Haški tribunal i njegove presude. Pojasnio je da je Haški tribunal za njega izgubio kredibilitet nekim oslobađajućim presudama za hrvatske generale, komandante Armije BiH i nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

- Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam, naveo je Šapić.

komentari (0)