Gradonačelnici Istanbula i Sarajeva u posjeti IUS-u

Gradonačelnik Ekrem Imamoglu je prošetao i starim gradom Sarajeva – Baščaršijom

Sarajevo 25.04.2022, 21:44 25.04.2022, 21:45
Gradonačelnici Istanbula i Sarajeva u posjeti IUS-u
© Balkan News/Yunus Demirbaş

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, u sklopu svoje posjete Sarajevu povodom 25. godišnjice Sporazum o bratstvu Istanbula i Sarajeva, posjetio je danas , sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, gdje se sastao sa rektorom IUS-a Ahmetom Yildirimom. 

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim pozdravio je gradonačelnika Istanbula te sa njim razmijenio informacije o objektima i infrastrukturi univerziteta. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa ponosom je svom kolegi predstavila IUS kao najbolji privatni univerzitet u BiH, ističući da univerzitet djeluje kao most koji povezuje dva grada i nacije.

 U pratnji gradonačelnika Istanbula je bila delegacija koju je predvodio İlhami Özcan Aygun, član Velike narodne skupštine Turkiye. 

Rektor Yıldırım je naglasio da IUS ima program dvojnih diplome u saradnji sa Istanbulskim tehničkim univerzitetom i Univerzitetom Istanbul koji su dva prestižna univerziteta u Istanbulu. İmamoğlu je izrazio želju za daljom saradnjom visokoškolskih ustanova u dva grada u budućnosti.

Gradonačelnik Imamoglu se, povodom 25 godina od uspostavljanja bratskih odnosa između Sarajeva i Istanbula, sastao i sa gradonačelnicom glavnog bh. grada Benjaminom Karić gdje je istakao da mu je zadovoljstvo posjetiti Sarajevo i da vjeruje da će se zajedničkom voljom, razmjenom iskustava i dobrih praksi, saradnja ova dva grada osnažiti.

I gradonačelnica Karić istakla je da su veze između gradova historijske i nerskidive te da se treba njegovati tradicija kao i sarađivati na konkretnim projektima koji će te veze dodatno učvrstiti. 

Gradonačelnik Ekrem Imamoglu je prošetao i starim gradom Sarajeva – Baščaršijom.

Balkan News 

komentari (0)