Ispred Vijećnice u sklopu SFF-a postavljeno Ljetno kino Stari Grad

U Ljetnom kinu Stari Grad prikazivat će se najpopularniji filmovi, a projekcije će početi u petak, 13. augusta u 21.15 sati filmom “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića koji otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival...

Sarajevo 10.08.2021, 14:10 10.08.2021, 14:14
Ispred Vijećnice u sklopu SFF-a postavljeno Ljetno kino Stari Grad
© Press Office SFF

Načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatna potpisali su danas ugovor o saradnji na realizaciji projekta Ljetno kino Stari Grad. Na ovaj način općina Stari Grad dobija prvu zvaničnu festivalsku lokaciju i to na višenamjenskom trgu preko puta Vijećnice, gdje je danas potpisan ugovor i prikazan izgled budućeg kina.

Publika će tako moći uživati u sadržajima 27. Sarajevo Film Festivala i to na najprestižnijoj lokaciji, u samoj starogradskoj jezgri i neposrednoj blizini brojnih kulturno-historijskih znamenitosti, počevši od same Vijećnice, Baščaršije i drugih.

U Ljetnom kinu Stari Grad prikazivat će se najpopularniji filmovi, a projekcije će početi u petak, 13. augusta u 21.15 sati filmom “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića koji otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Višenamjenski trg je zvanično sagrađen i otvoren u martu prošle godine, a događaji poput ovoga pozicioniraju ga među prepoznatljive lokacije za održavanje najznačajnijih gradskih događaja. Kako je prilikom potpisivanja istakao načelnik Hadžibajrić, puno prije izgradnje samog trga on i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra imali su ideju da jednog dana ovdje bude festivalska lokacija.

- Još prije četiri-pet godina, gospodin Purivatra i ja razgovarali smo o budućem izgledu ove lokacije i kreiranja kina na otvorenom, poziciji platna, stolica i svega ostalog potrebnog za prikazivanje jedne kino predstave. Zbog pandemije korona virusa tek ove godine možemo ostvariti tu ideju i zaista sam sretan zbog toga što ćemo građanima i turistima ponuditi nevjerovatan doživljaj Sarajevo Film Festivala na ovakvoj lokaciji”, izjavio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da postoji zamisao da se projekcije nastave i poslije Sarajevo Film Festivala kako bi bio iskorišten puni potencijal lokacije. “Veliko mi je zadovoljstvo što se danas ovaj trg koristi za ono za šta je bio oduvijek i planiran. Gospodinu Purivatri želim uspješan početak Festivala 2021. godine i pozivam građane da uživaju u Ljetnom kinu Stari Grad, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Direktor Purivatra je istakao da je Sarajevo Film Festival već 20 godina ‘stanovnik’ Općine Stari Grad jer se u ovoj općini nalazi Direkcija Festivala.

- U proteklih nekoliko godina razgovarali smo o unaprjeđenju saradnje i kada smo sinoć postavljali mobilijar na ovu novu festivalsku lokaciju, bili smo jako uzbuđeni i sretni. Mislim da dobijamo najzanimljiviju lokaciju, lokaciju koja će zaisigurno biti najviše promovisana u Sarajevu, a to je Otvoreno kino Stari Grad u blizini prepoznatljive Vijećnice, što jako puno znači”, kazao je Purivatra. Osim najpopularnijih filmova u Ljetnom kinu Stari Grad planirani su i drugi sadržaji. “Zanimljivo da ćemo ovdje imati i predstavljati goste koji će nam dolaziti u Sarajevo. U jednom novom ambijentu predstavljamo Sarajevo Film Festival na isti način kako će biti predstavljen na drugim lokacijama. Vjerujem da će lokalna sredina, stanovnici Starog Grada, ali i brojni turisti doći i uživati u ovom fascinantnom prizoru, gdje imamo veliku sliku, ali isto tako pozadinu koja pokazuje ono najljepše što grad Sarajevo ima",  poručio je Purivatra.

Općina Stari Grad finansijski je pomogla pokretanje Ljetnog kina Stari Grad, te osigurala lokaciju i potrebnu infrastrukturu. Ljetno kino Stari Grad ima kapacitet od 250 mjesta, a prema riječima organizatora vlada veliko interesovanje publike za projekcije na ovoj lokaciji.

Ulaznice za sve projekcije su u prodaji online putem na www.sff.ba i u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

27. Sarajevo Film Festival održavat će se od 13. do 20. augusta 2021

komentari (0)